Utorak, 11 Kolovoz 2020
 
   
Glavni Izbornik
Naslovnica
Trailica
Da se ne zaboravi
Vijesti
Web Linkovi
Povijest
NK Sloga Prud
upni ured
Mjesni odbor
Sponzori
Oglasi
Forum
Etno batina
Akcija
TV program
Video
Snimak Pruda
Kontakt
Brzi pregled Galerije
 
 
 
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Najnovije vijesti


Sjecanje na rat - svjedocanstvo PDF Ispis

Iz onih dana po Ciginom sjecanju


(Po sjećanjima Vučković Marka Cige, Hasić)

Odlazak

Otiš'o si! Odjednom k’o u zemlju prop’o. Nisam znao gdje si ni kad ćeš se vratit. Nije bilo ni Stanka, ni Andrije, Ante, Lukana, Mate, Brljka, Drsle, Grge, Mike i mnogih drugih. A bio je Uskrs. Proljeće je bilo na samom pragu, i umjesto radosti i veselja nikada toliko zebnje u srcu. Rat je kucao i na naša vrata, uzimao je zamah, postajao stvarnost i sa svakim je novim satom dobivao na snazi. Nezadrživo je prodirao u moje misli, bez mogućnosti da ga izbijem, bez šanse da ga odbacim. Nisam ga tražio, još manje želio. A tko bi ga to normalan i želio? Ipak, bio je tu, prisutan i sirov, neumoljiv. Nije bilo druge stvarnosti. Okolnosti su govorile same za sebe. Razmišljalo se drugačije. Nepoznati instinkt se budio i slao neke nove signale potičući nagon za opstajanje. Bila je to teška noć. Prva u dugom, dugom nizu od kad se više nije spavalo u krevetu, u kući.
Tek sutradan došao je glas da ste na sigurnom i bilo mi je lakše, za kratko samo. Duboko sam osjećao da nikome više neće bit lako…

Pretres

Mislili smo neće nas dirat. Ipak, dok prolazili su cestom, mi smo se krili.
Spav’o sam i u Jozikinom podrumu, u podrumu stare kuće, sám… Ostali -gdje ko, kojeguda, gdje su mislili da je sigurnije. Ponekad smo i zajedno spavali. Danju smo bili pri kućama, u blizini, na oprezu… Selom su kadtkad prolazile vojne kampanjole. Prolazili su dani.

U vojnom kamionu dovezli su ekipu za pretres. Naše komšije kruškovljani i crkvinjani dobili su zadatak da pretraže Gornji Hasić, a srpskotišinjani i škarićani Donji Hasić. Kako su se oni osjećali? Da li je itko od njih i pomislio da radi krivu stvar, makar neko? Jedan, bar?

Dan prije kroz selo je prošao nalog da predamo svo naoružanje, vojnu opremu i sl.. Nije da se nije imalo, bilo je ponešto, sitno. Neko je morao kupiti ono što je trebalo da se podijeli, a neko je dobio đabe samo nekoliko dana uoči rata. ZNA SE i ko je prodavo. Ipak, bilo je malo!
A naše komšije su dobili sve, najbolju opremu, kompletnu, i svu vojnu tehniku, mjesecima prije rata. Uvježbavali su se i pripremali za obranu Šamca. A napadoše ga, i oslobodiše ga - OD SEBE SAMIH!

I evo ih, sada oslobađaju i Hasic, ulaze u avliju, nekoliko njih, većinom svi poznati. Jedan od njih je upitao, onako ko u šali: - A gdje ti je traktor?
Ostali su pretresali kuću i izvrćali sve pred sobom. Tražili su naoružanje, kobajagi. Da li? Nadali se u potaji da će naći i skrivene pare, zlatninu, cigare… Gledao sam, samo gledao… Teško je bilo vjerovati. Izgleda da se u čovjeku, kad dobije vlast, probudi i neko zlo koje mu dadne snagu. I što je čovjek gluplji i neobrazovaniji to zlo dobiva više na snazi. I više se trsi, naročito nad nemoćnima, nekrivima. Što je žrtva nemoćnija i manja, biva više mučená, paćena... RAT MIJENJA LJUDE.
-Dolazi ovamo! čuo se glas iz šupe na kraju avlije.
-A što ti je ovo?
Na zidu, odmah pored obora visio je stari debeli vojni šinjel zadužen jos od bivše T.O. -Šta će to ovdje, zašto nisi pred’o!? -dero se Laze poštara sin.
Otac mu je dugi niz godina bio vrijedan i priznat poštar u našem selu, koliko je samo puta srdačno dočekan ko neki važan gost i to baš ovdje u ovoj avliji, u ovoj kući? Hasićani su ga cijenili i voljeli. Kada je otišao u penziju naslijedio ga je Giban, također veoma omiljen od svih. Sad je Lazin sin našo vojni šinjel. Ej, -vojni šinjel. Važna je to stvar -ŠINJEL. Tko bi reko da zbog šinjela može i da se pogine? - Zamalo…! I sad je on silan i snažan, vlast mu je u šaci. Uživljen u ulogu osloboditelja, ispoljava svoj godinama gomilani gnjev na nemoćnom starcu. U njegovim očima sada sam: -bandit, ustaša...
-Ruke u vis i trči! Upire mi pušku u leđa. Repetira jednom, dvaput. Metci frkću iz okvira.
-Trči! -gura mi cijev pod rebra. Potrčim pa stanem. I opet tako nekoliko puta. Još je par metaka izletjelo vani, srećom kroz otvor sanduka papovke, ne i kroz cijev.
-Pusti ga, ne rasipaj čovjeku municiju po dvorištu! -čuo sam glas jednog od prisutnih rezervista. Vidim da među njima ima i ljudi. I utjerali su me u kamion. Unutra je bilo još nekoliko hasićana pokupljenih pod sumnjivim okolnostima.
Kratko zatim puštaju me vani. Komšija Mato Mikić je interveniro za me.
- Njegov sin je igrao za Crkvinu!
-rekao je jednom od njih.
- A zašto nisi predo šinjel?
- pitao me glavni.
- Nisam, jer, sin ga je zadužio i on će ga jednom morat i razdužit.

Još uvijek nisam razumio zašto je jedan šinjel bio toliko važan. Pustili su me.

Prolazili su mračni dani. Dani o kojima ne mogu pričat. I sunca kao da i nije bilo. Bližio se kraj proljeću i ljeto je bilo na samom pragu. A posvuda je bio mrak, mrak i samo mrak…

Šuma

Nismo znali da je organiziran proboj. Neki od naših, oni koji su to znali, nisu nam stigli reći, ili kao da nisu htjeli. Da li je to bio strah ili sebičnost, ne znam. Tako su kroz Matino dvorište protrčala dvojica. Mato ih je primjetio, vidili su i oni njega, ali ništa mu nisu rekli. Da li su mislili da će lakše proći ako ih bude manje, ili u silnoj želji da se izvuku nisu imali kad pričat, ili je što drugo… ?
A…. je dobio nalog da nas obavijesti o izlazu. I iako je znao gdje smo se krili, nije stigao reći, ili je zaboravio. On je otišo! A mi… ? Mi smo ostali. Vidjevši da nikoga nema otišli smo u djeda Marka šumu.

Ubrzo zatim, čuli smo kako nas neko doziva. Bio je to jedan od onih hrabrih momaka koji su, da bi nas izvukli, stavili život na kocku. Zvao je i zvao, no nismo znali… Bojali smo se. Mislili smo da su to 'oni'. I otišao je. Ostali smo sami.

Probili su obruč. Svi! Prošli su linije ‘četničke’, čitava jedna velika kolona.
Dvijestotineipedesetljudi. 250 CIVILA. Bilo je vatreno kažu… O tome će se sigurno napisati jedna posebna priča, čudo je da već i nije, možda će jednom snimiti i film. Toliko ljudi bez ijedne žrtve u proboju kroz neprijateljske položaje. Samo je jedan ranjen, i to u debelo meso... čini mi se naš Dresko. Bolesni i nemoćni voženi su u kolicima, nošeni na nosilima, i krkače. Pod silnom paljbom i neviđenim vatrometom… USPJELI SU!

Mi smo ostali. E, onda se više nije smjelo ići u selo, osim kradom.

Povukli smo se u Matijaševića Sokak. Spavali smo u Pavinom štaglju.
Maj je već u prolazu. Počinje organizirana pljačka, prazne se kuće. Pljačkáši su niko drugi nego naše komšije, opet: crkvinjani, škaricani, srpskotišinjani.
U isto vrijeme dolaze i novi nepoznati ljudi, zauzimaju i useljavaju bolje kuće u selu. Mi se držimo po strani. Kako su glasovi koji su do nas dopirali bivali sve brojniji i jači morali smo još dublje u šume…

I tada je počela nova bitka: -borba za opstanak. Postajali smo sve manje ljudi.

Kratko vrijeme je i išlo nekako, nadali smo se da će sve ubrzo proći.

Rakija

A onda je iz šipražja, zajedno s magluštinom i silnim isparavanjima iz tla, odnekuda iznjedrila i neobično jaka nervoza, uvlačila nam se duboko pod kožu, i postajala je naš dodatni teret s kojim se moralo nosit.
Naravno da nismo bili spremni za drastičnu promjenu okolnosti u kojima smo se našli. Nismo više bili u stanju kontrolirati misli, postupke, djela…
Više nismo bili jednaki. Jedni su postali malo veći, pametniji, važniji, ultimativniji. Moralo ih se slušat, bilo je galame i svađe… Odvojio sam se od grupe i nekoliko noći prespavo u kanalu. Vreće od najlona poslužile su mi kao šator. Kiša je lila, i lila, i lila… Pitali su me poslije jel me bilo strah. Ma kakvi, nigdje nikog nema, nigdje žive duše. Bilo je samo nekoliko ‘slobodnih’ krava i jedno tek oteljeno tele, maleno, tek nekoliko dana staro. Životinje barem ništa nisu znale…

I nebo kao da se urotilo protiv nas, cijeli juni.... Svakog dana, dolazila nam je kiša, dugotrajna i obilna. Pogodovala je komarcima.
Iz dana u dan bilo ih je sve više. K‘o neka neprijateljska vojska, rasli su i postajali sve veći, krvožedniji. Ubadali su nas i sisali nam krv, otežavali nam ionako tešku muku. Nismo mogli živit od njih. Ni spavat. Ni disat.
Umotavali bismo se u krpe, deke, tako da bi ostao samo maleni otvor za usta. Bilo je užasno sparno. Imao sam osjećaj da smo negdje u đungli, u dubokoj amazonskoj šumi. Dobro je bilo dok smo bili budni. A kako je bilo kad je počinulo umorno prljavo tijelo? Ne pitaj!

Neizvjesnost i pomanjkanje zdrava razuma, bol u duši, zasigurno su ostavljali duboke tragove na nama, no mi to nismo znali. Polagano smo tonuli u tu grubu stvarnost, gubeći sve što smo imali. Ostalo je još samo malo ljudskosti i život nam, jedino to… Sloboda nam je bila ograničena. A svaki dan smo mogli izgubiti i to malo preostale ljudskosti, kao i sam život. Imali smo dovoljno hrane i kave.

Jedini spas i jedini trenutci kada smo sve zaboravljali i kada smo postajali uistinu hrabri i jaki, -najjači, bili su kad je bilo dovoljno rakije.
Ona nam je davala život, držala nas i čuvala zdravim. Bila je i najbolji lijek protiv svega. Zato smo je morali imat. No, nije bilo tako lako doći do nje. U prvu ruku, ponijeli smo iz kuća onoliko koliko smo mogli, hrane je bilo napretek, i rakije je bilo. Ali svemu dođe kraj, zalihe se isprazne, popiju se i poslednji gutljaji. Kada tijelo počne da drhti, od straha, nemira i neizvjesnosti pred nama, kada se izgubi osjećaj za stvarnost i zaboravi na opasnost, sačeka se prvi mračak i krene se na put. Blatnjav i pun ljapavice, prelijevajućih lokvi, nije vrijedilo birat, prije ili kasnije znali smo da ćemo biti prljavi i mokri do kože, ko zvijeri, k’o plahe životinje šumske, ko tumarajuće spodobe s neke druge planete, odsječene, zaboravljene, izgubljene.
Svaki od nas je svoja tajna mjesta poznav’o. Kuljen i rakija bili su skriveno blago. Ipak, dani su prolazili, trošilo se, i nestane opet. I tako, išlo se u selo dosta često. A da nesreća bude veća, kad sam kuhao ručak, grah je bio pogust i u lonac na vatri trebalo je dodati malo vode… Imali smo dvije plastične pletare bijele, jedna je bila za vodu a u drugoj smo držali rakiju. Da, trebalo je razrijedit naš ručak. Uzeo sam pletaru s vodom i pokušao naliti malo. A omaknulo mi se i izlio sam malo više. Kad ono buknu. Vatreni plamen cijelom svojom dugom jezičinom obliza lonac. Trgoh se korak natrag i plamen me umalo zahvati.
Rekoh iznenađen: - Ljudi moji, šta bi ovo!?
Skočiše uz psovke Nikić i Marčić, kroz zube promrstiše: -Rakiju si!
I kao u nevjerici, ili da sami sebe ubijede da to možda i nije rakija u pitanju, naizmjence me svojim velikim očima, kao puškama, pravo strijeljaju:
-Jel rakija!
I opet: -Je li to rakiju!?
U isti mah, valjda kad više i nisu imali nikakve dileme, vrteći glavama uz muku i žaljenje, kao neko pomirenje, izustiše samo: -Ma šta to uradi?
Kažem im: -A šta ću, ma ... nisam htjeo...
Jedva sam ih ubijedio da imam u selu još jednu pletaru i da ću je još večeras potražit. Bili su jako ljuti, sve dok nisu ispraznili i preostali ostatak iz one moje nesretne pletare bijele. Čak su dobili i hrabrosti. Osladilo im se, i odlučiše i oni zajedno sa mnom opet u selo, po novu turu…

Izlet u selo

Došli smo do prvih kuća, noć je već bila dobro zakoračila u dubinu, sokak je prazan, nigdje nikog. Svako će krenuti svojoj kući i u komšiluk, malo obić’ i pokušati pronaći nešto. Marčić će potražit još hrane a i Nikić će se potruditi da štogod nađe. Rakija je bila moj zadatak. Otišao sam u podrum stare kuće. Zadnji kulen je bio na mjestu, netaknut, zamirio cijeli podrum. I pletara, puna! Kamen mi je sa srca spao. Ne znam kako bih se i vratio bez njega. Nakon nekog vremena čujem glasove iz Pavanove kuće. Pitam se, tko bi to mogao biti? Samo da me ne ugledaju. Pritajim se još neko vrijeme. Glasovi ne prestaju. I išuljam se oprezno, kroz avliju, pa preko puta, zatim kroz Mikića vrtlake, pored Matine kruške, te Ive Ćosine kuće, i nastavim prema dogovorenom sastajalištu - Laniku. Čekao sam i više od jedan sat a njih nema pa nema. Kroz šumu su se probijali glasovi, čula se pjesma, očito u našem Domu veselili su se neki nama strani ljudi. Nije me bilo strah, između mene i njih bila je šuma, a ako i krenu Lanik je širok, a i u našim je rukama, nepokoren, još uvijek. Kad idu i oni. Već izdaleka čujem ih kako pričaju glasno, galame, ko da je to sasvim normalno, ko da nas niko ne može čuti. I čim su me ugledali, dovikuju mi: -Jesil’ donioooo!
Smijem se i uzvraćam im odvikujući: -Jesaaaaammmm! Doduše pritajio sam to malo, onako ko kroz zube -stisnuto, ne tako glasno kao oni. A oni ništa nisu našli. Upitam ih zašto su se zadržali, i dodam kako sam čuo glasove u Pavanovoj kući. Hrabri momci nasmijaše se slatko, rekavši mi: - Pa mi smo bili tamo!
(Kasnije, po našoj predaji, kad su nas u SUP-u ispitivali, čudili su se, jer po selu su bile noćne straže, posebno na Raskrsću, kako to da nas nikad nisu ugledali… )
Išli smo mi tako u selo i još par puta, uvijek pod ‘gasom‘, i spavali smo jednom tamo. No, Nikić je kašlj'o, jako i morali smo opet dalje u šumu…

Proboj...?

U Lugu smo sreli i preostale grupice, u jednoj od njih bile su i dvije žene. Okupili su nas momci koji su nam došli u pomoć. Donijeli su odluku da nas sve izvuku i odvedu u Grebnice i Domaljevac. Sunce nas je lijepo grijalo tog dana i raspoloženje je bilo na nivou. Napokon nam se ukazala mogućnost da sve ovo ostavimo iza sebe, -daleko, daleko. Zauvijek možda... I večer je bila idealna. Topla i ugodna. Mirisala je na skoru slobodu. Optimizam je nezadrživo rasto, u toj mjeri da nije ostavljao prostor mogućem neuspjehu. On, nakon svega, i ne bi mogao da se desi. Valjda smo i zaslužili već jednom da se ova nepravedna, ničim zaslužena situacija i završi jednom …

Da, nada za prolaz bila je uistinu velika. U kucnuo je čas polaska! Došlo je vrijeme: - Ići ćemo!
I opet do Novog Sela, do crkve u groblju, zatim do kanala gdje smo dobro skriveni čekali priliku. Njihova vojna vozila prolazila su cestom. Čekali smo prilično dugo, činilo mi se vječnost cijelu. I nada je kopnila polako. Klonilo je i tijelo i nadnaravna snaga koju smo imali na početku gubila se, više se nisam osjećao mladim, bio sam ponovo djed stari, i stariji od toga još… I dobro sam čuo poznate lozinke na radio vezi kojima sam značenje tek naslućivo. Sve u svemu kad su nam sve to otvoreno i rekli, prijevod je bio: Borbene linije su pomjerene i njihova je vojska vec u Abramovića sokaku. NISMO MOGLI DALJE. Morali smo natrag. Opet istim putem, samo u neželjenom pravcu. Nije nam bilo lako! Klonuli smo u svakom pogledu. A da jedno zlo bez drugog ne ide, potvrdila je i nagla promjena vremena. Lijepa i ugodna večer pretvorila se u tamnu, mokru noć. Nebo se otvorilo i prolilo kišu a i vjetar nas je ljuljo, više nije bilo puta, samo blato i ljapavica... Kanal kojim smo išli napunio se vodom. Probijali smo se u koloni jedan po jedan, osvajali smo metar za metrom, a zatim i livade, šume, i drzeći se jedan za drugoga, padali smo i ustajali, do gole kože mokri, potpuno deorijentirani. Hodali smo tako dugo i više nismo bili sigurni ni gdje smo. Da li smo u Lugu? Gdje su nam naši šatori? Kako bi nam bili dobro došli. Premoreni morali smo leći na zemlju, a kiša je i dalje lila, osjećao sam kao da ležim u nekoj velikoj bari. Tek ujutro, sa stidljivim probojima prvih sunčanih zraka, primjetili smo da kiša više i ne pada, a i naše vidno polje povećalo se malo. U čudu smo se pogledali kada smo spoznali da smo došli do našeg logorišta. Bili smo blizu, jako blizu -tik uz njega, dijelila nas je samo šibljem zarasla međa. U šatorima je bilo suho i dobar dio noći mogao nam je i ugodan biti, ležali smo u skoro samoj vodi, a tako blizu… O kako je okrutan život. Šta smo to skrivili? Zar u tolikoj mjeri da nas ovako pate. Zašto su nas istjerali? Kako to da smo ko životinje? Zašto se moramo kriti, kako to da nas više i ne smatraju za ljude? Bezbroj pitanja bez odgovora.

Slijedećih dana smo sušili naše krpe. I odjednom, u pol dana, još izdaleka, brzo nam se približila helikopterska jeka. Naša po zemlji rasprostrta odjeća i šatori od najlona bili su im lako vidljiv prizor. Pogledali smo jedni druge, a šta smo drugo mogli -za sve je ionako bilo kasno. I opet smo gledali u nevjerici helikopter u niskom letu što je nestajao u vrhovima obližnje šume, to je bilo sve što smo mogli, još nekoliko trenutaka čula se i jeka a potom mrtva tišina. I ne bi dugo, dan ili dva, eto ti i prve granate. Dobro su izračunali koordinate, i samo stotinjak metra iza nas neke su snažne krtice rovale nevinu zemlju, razbacivale je u prasku praveći duboke jame. Rotirajući metalni komadi pretvarali su u cjepanice na putu svako ispriječeno im drvo, i rastove. A onda kraće zatišje pa opet novi val, ovaj put neposredno ispred nas…. Imali smo sreću!

Znali smo da smo otkriveni. Morali smo u proboj, opet. I ponovo smo došli do groblja u Novom Selu, pa ćemo malo više udesno, prema Brvniku, izgleda da ćemo morati i između rovova… I došli smo im veoma blizu. I ponovo nepovoljna vijest: U Lijskovcu su. Nismo mogli dalje. Bilo je i treći put, samo tada nisam htio ići. Probali su neki i na Kornicu. Ni tamo nisu mogli.

I zadnji put, dok sam skupljao drva za vatru, odlučeno je da se krene opet.
Neki su otišli a neki smo ostali… Oni što su otišli nisu se više vratili, napokon su i uspjeli. Hvala Bogu!

Anteša

Razdvojili smo se u dvije grupe. U jednoj su bili Jelasari i otišli su bliže selu. I mi smo, samo na drugu stranu, u šumu Djeda Marka, u blizini našeg groblja.
Nismo bili dugo tamo i prešli smo u topole Marka Katića. Još jednom sam tokom noći došao blizu Raskršća, oprezno, brzinom zeca i pretrčao sam preko njega, na samom ulazu dočeka me neka nova ograda od željeza, (mnogo godina kasnije doznao sam da je bila Pejina, novi gazda ju je posudio valjda), prošao sam kroz kapicu avlije i virnio malo u kuću i oko kuće: stara kuća je bila u nedirnutom stanju, niko u nju nije uselio. Na prozorima nove kuće nisu više bile one poznate store, nego neke nove nepoznate. Na vratima čiriličnim je slovima pisalo: 'zauzeto', između kuće i koša vidim tragove koji ukazuju na to da je još sinoć na tom mjestu pečeno prase… U kući se začuo plač dijeteta, morao sam bježat. Bilo je brzo, kratko i slatko; pomalo čudno, neobično, nestvarno...

Tek nekoliko dana odkako smo došli u Matijin Topolik i već smo bili otkriveni.
U rane jutarnje sate čujem nešto tapa, lomi granje, jasno raspoznajem hod čovjeka. Pomislih - Eto ih! I samo što je prvi val krvi što ga je u tom trenu istisnulo srce, ko neki tsunami (plimni val), brzinom munje zapljusnuo mozak, grunuvši tako snažno u moje tjeme da umalo se ne onesvijestih, kad ono -Anteša!
Uh, kako me bio prepao! Bio je sam. Radostan što nas ponovo vidi reče da su nam ga doveli tragovi naših stopa.
Anteša je, nakon što su oni koji su otiši u poslednji proboj uspjeli prijeći, otišao s onom drugom grupom u blizinu Jelasa. Tamo je bilo i više hrane, mjesili su i kruh. Sada smo blizu uz kuće naše, a opet smo daleko, tako daleko... I potrajalo je to još neko vrijeme, ali nije moglo dalje, prijelomni dan bio je sve bliži, mada niko to nije htio reći...

I ponovo jedno jutro u prvoj polovini augusta, došao je Anteša opet. Isto onako u rane jutarnje sate, i opet me bio uplašio, ali ni blizu onako. I dugo dozrijevana tajna konačno je sazrela, nekako je i izrečena i odmah je bila prihvaćena, barem kod njih. A i kod nas samo što nije, i naši pupoljci cvijeta što odluka se zove, već su dobro nabubrili, samo što nisu procvjetali. Kad nam je proljeće i ljeto bilo ovakvo, kakva li će tek biti jesen, a o zimi ne smijemo ni mislit.
Oni su odlučili predati se, tj. javiti se vlastima u Šamcu pa što bude da bude, mislili su da valjda od ovog sada gore bit ne more. Ni mi nismo bili daleko.
S nekom nadom u glasu, tiho nam je rekao:
-Idem ja s njima (Jelasarima) i valjda ništa neće biti. Pozdravili smo se i poljubili. Nije nam bilo lako. Cijelu noć oko se zaklopiti nije htjelo, glavom su strujile mnoge misli, razne moguće varijante: A nismo ništa krivi, nikome zlo nanijeli, stariji i jesmo, neće nas valjda dirat, malo će ispitivat, i ajde -idite tražiti svoje. Da šta će! A kako će drugačije!? I cijelu noć tako. Kad opet nešto ide, samo ko u žurbi -nešto bržim korakom. Nije valjda Anteša opet? A da šta je!? Eto ga opet.

Primjećujem da je uznemiren, nesiguran, bojažljiv… Kao da je predosjećao. Očito, nije ni on spavo. Prilazi mi i kaže:
-Eto, zaboravio sam ti reći... Ako slučajnoZnaš...?
Vidim da mu je teško prevaliti te riječi, no tjeralo ga je nešto, moro je…
- Ako bi se šta desilo.... ako meni nešto bude…
Lice mu se grčilo, osjećao sam koliko ga boli; ipak isijavalo je blagost, i sva ona prljavština, umor i neizvjesnost kao da su za tren bili nestali, njegovo lice učinilo mi se jako lijepim.
- Pozdravi mi moje unuče najviše ... I dodao je još da i šešir dam tom u srce mu sraslom dijetu malom... Tko bi mogao znati da ga od tad neću vidjeti nikad više. Eh, da sam samo znao da nije bio u dobrim odnosima s Stevom.
I tako su oni otišli u predaju.

Škaric

Više nismo mogli biti u Topoliku, prešli smo u Mate Dadina šumu. Bilo je to naše posljednje slobodno logorište. Nismo mogli naslutiti da nas jedan novi logor, sasvim drugačije vrste, već spremno čeka.
Ostali smo ja, Marčić, Nikić i Pavo. Četvorica nas. Predali smo se otprilike tridesetak dana poslije jelasarske grupe: 14. 09. 2002.
Na cestu smo izašli iz Pacinog sokaka i išli smo cestom sve do Škarica, do njihove čitaone. Lijepo je bilo ići cestom -konačno, onako neopterećeno, jer odluka je pala, ali i neizvjesnosti je bilo, no otrnuli smo bili već dobro. Očekivali smo da ćemo sresti neke stražare ili nekog, nešto ili nekoga komu bismo se mogli prijavit. Nikoga nije bilo. Sjeli smo ispred doma i čekali. Ugledala nas je neka žena, bili smo joj sumnjivi i otišla je reći Marku R. - Ispred doma su neki stariji ljudi, možda su i hasićani. Marko nas je odvezao do policije u Crkvinu a odatle su nas sproveli u SUP u Bos. Šamcu. Tu su nas ispitali. U prva dvadesetčetiri sata dobili smo čaj i krišku kruha...

Ako budeš dobro govorio bice ti bolje!

Još nas nisu pravo tukli, iživljavali su se samo i sprdali s nama. I dođe nam neki vojnik, iz Obudovca je, zvali su ga 'harmonikaš', kaže nam: - Ići ćete na novo saslušanje, doći će jedna novinarka, govorit ćete na radiju. I drugu noć od našeg dolaska dođe nam i ona. Izlazili smo jedan po jedan, bio sam drugi ili treći.. Bila je ozbiljna, dosta službena, reče mi : - Ako budeš dobro govorio biće ti bolje. Ja ću te pitati, ovo i ovo, bla- bla - bla..., a ti ćes mi odgovarati...
Ma, ko će je razumiti, ionako smo svi bili potpuno pobrkani. I snimanje je krenulo: -Imate li dovoljno hrane? - Ima! Dobra je! Samo da je malo više...
(A jok, ba, svaki dan jedan čaj i šnita kruva, i to je sve... ništa više.) Ipak slijedi i drugo, već unaprijed pripremljeno pitanje: - Hrvatska kaže da vam ništa ne dajemo, da ste gladni, itd., itd... A meni nešto pridošlo, postalo mi svejedno, ko okuražio sam se malo, ohrabrio valjda, ta za radio pričam, ja ovako mali, možda će me cijeli svijet čuti -mene jadnika iz šume, sitnog i bezznačajnog, manjeg od makova zrna. Ta, šta imaju još od mene izvući? Šta im to ja još mogu dati, kad su mi sve, ama baš sve, osim života, oduzeli. Ipak, još sam im izgleda dobar, ako za ništa drugo a ono barem za propagandu.

I rekoh: - Svi su krivi: i Zagreb, i Beograd i Sarajevo! - Zavadiše narode! Vidim ona poče da mijenja boje lica, malo se uzvrzmala, zbunila; ko mrko me pogleda, bora joj se i lice... Nije očekivala da ću spomenuti i Beograd. Ta nije Beograd kriv, a kako bi bio? Slijedila su pitanja o djeci, gdje su sinovi, jesu li imali oružje, i dr..... Kad je završilo snimanje pitam je: - Kako sam pričo? Ama, ni riječi mi ne reče, i ne pogleda me. Bi'će da nije dobro, mislim u sebi dok su me vraćali u sobu. I prošla je prva noć, u miru. Ponado sam se dobru. Ali kad bi druga noć poslije toga!? Valjda su emitirali na radiju. Čujemo u hodniku vika, jedan je sat ili mozda dva... tri... - Ustaše, majku vam...! Bilo ih je više, neke i znam....
Izvodili su nas jednog po jednog, bio sam treći po redu... -Uu..uh...!
Pa zar čovjek može udarati tako krvnički? Ko životinju! (Ovdje Marko malo ko promijeni glas i kao kroz hropac ispusti neki neopisiv zvuk, ali brzo i odsječno te nastavi): -Ma kak'i životinju, ni životinja se ne udara tako, kamoli čo'ek. Nisam to vidio ni na filmu a gledo sam ih puno, puno... Savijali smo se pod udarcima, stenjali, zapomagali, otpuhivali... i kako su oni postajali žešći boljeli su sve manje, naposlijetku skoro da ih nismo ni osjećali, tijelo se grčilo sve manje, dok bi i to prestalo. Da li su i poslije toga tukli dalje? E, ne znam. A kad smo došli k sebi, kako smo izgledali? U prvo vrijeme nismo se vidjeli, poslije smo se tek trebali prepoznati. To su tek bile vanjske rane. A unutarnje i one duševne, kakve su bile one? E, o tome ne mogu...
Znam samo da shvatio sam: -čovjek je ko, ma kak'i ćuko, šta sve izdržati more...

Skakanje

Naša soba je bila u blizini kancelarije gdje se izdaju pasoši, lične karte i ostali dokumenti. Taj dio je jako prometan, tu stalno neko prolazi. D. je bio neki šef valjda. Da bi nas više patio i niže ponizio, naredio nam je da smo dužni u bilo koje doba dana ili noći kada neko prođe odmah ustati. Sad kada bolje razmislim možda je to bilo i dobro, valjalo nam je za gimnastiku, poboljšavalo nam je i cirkulaciju... Joj, koliko smo se puta digli s poda i opet na nj. sjeli. Ponekad nismo znali da li se isplati i spuštati prema njemu, kad bi već slijedećeg trena odmah morali skočiti na noge. Kadkad bi neko i dobro procjenio -ostao bi u stavu mirno, pa bi tako ponešto i uštedio u tom suludom projektu. Bilo je to izgleda i za vijuge dobro, jer, eto, morali smo misliti - nismo poludjeli...
Potom su uveli da jednom sedmično jedan sat izlazimo u šetnju.

Često nam navračali nezvani noćni gosti, Boga smo molili da ne budu Šešeljovi ili Beli Orlovi... A kakve smo tek pjesme znali, i molitve...
Onda je jedne noći upao neki iz Gradačca, i jedan iz Slatine ili Brvnika, bio je i D. s njima. On je samo gledao. Trojica su tukla sprijeda. I dok sam tako, ko čvarak skvrčen bio, s koljenima na zemlji očekujući udarce sprijeda, prišao mi je i D. otpozadi, osjetio sam kako koljeno njegove desne noge sklizni pored mojih desnih rebara, promašio je.... a već drugi udarac u bubreg lijevi, srećom ne bi tako snažan.... okrenio sam se prema njemu baš kada je slijedio udarac treći. E, taj treći je... -Jeboga! Naki malen, ali kad me opali.... I tu je bio kraj, ne sjećam se dalje....
No, dobro znam, već dugo mučila me migrena i često me bolila glava. Te noći sam dobio jak udarac šakom u glavu, mašio me neko od njih s lijeve strane baš na slijepoočnicu, baš na to mjesto, udarali su i pendrekom, i ko zna sve čim.... Ali taj udarac - izliječio me glavobolje, zauvijek! Od tada me više ne boli glava.

I vidio sam D. jednom poslije svega ovog (poslije rata) u Šamcu. Mara po nesreći parkirala baš u blizini nj. stana. Završio sam poslove ranije i čekao je kratko vrijeme. Kad eto D. -izlazi iz svog stana. Marino auto ispred njegovog stoji.
- Izvini, rekoh mu, evo Mara samo što nije, odmah će maknuti auto da možeš izaći.
- Ma, ne treba, ništa ti ne brini!
s osmijehom mi veli -ne planiram nigdje s autom ići. Glumili smo da smo stranci. A što li nam je sve bilo u glavi? Znam da ništa loše nisam pomislio, bio sam zatečen, iznenađen. A on? Da li je i kod njega bilo tako?

Pa šta sada...?

Marčić je najviše dobij'o. Tako jednog dana dok je bio već dobro plav i oteko od prethodnog tretmana, doš'o nam je u sobu jedan iz Osijeka. Čuo je da je neki Sarić ovdje. Ispričao nam je kako su ga u Osijeku istjerali. I obrativši se Marčiću upita ga -Znaš li ih? Hrabar je Marčić bio. Pogledao ga ravno u oči i rekao:
-Pa šta sad, šta ja tu mogu? To je bilo dovoljno da u ovom vojniku izazove bijes. Što je slijedilo? Ajd, da ne kazujem...
U te priče o tim stvarima u Osijeku nisam mogao vjerovati tada. Danas znamo što je i tamo bilo? To da su i tamo harale dvonoge ljudske zvijeri, zaslijepljene nekim nepravednim nacionalizmom, i razlike od tu i tamo skoro da i nije bilo. I tamo su bacali ljude u Savu i sudili po prijekom sudu, pljačkali i ubijali, istjerivali... Sprovodili silu i na Hrvatskoj strani. Većinom su stradali nevini ljudi. Ali zašto je Marčić bio kriv? Zaista, u ratu prvo na mjesto ISTINE zasjednu LAŽI i umjesto krivog strada NEVIN.

I kažem im: - Sagnite glavu, nemojte im u oči gledat, nemojte im ništa pričat...

... naše rastove

Posjetio nas je i jedan bivši inspektor, sada je dobio nova zaduženja, imao je i čin neki, bio je pristojan, mogli smo mu gledati u oči. A gdje ste sve bili u šumi? Jeste li zalazili dublje u LUG ili dalje. Ima li još koga tamo? Redala su se pitanja, jedno za drugim. Rekao sam mu da tamo nismo išli. Tek tada zagledao se u nas malo bolje: - Jesu li vas tukli? Osjetio sam da mu smijem reći: -Ma nisu, samo malo... I opet je pogledao po svima u sobi. Ta, vidilo se itekako...
I nije prošlo dugo, zašli su u naše šume, gazili sitno bagremovo drvo, rušili rastove.... sve u Srbiju.

Žilet

Nije bilo vode pa ni kupanja, nismo se umivali, bili smo prljavi. Mogu zamisliti kako smo vonjali. Bili smo navikli. Brijanje? Ma kakvi, bili smo pravi 'čede'. I dođe nam jednom neki iz Tramošnice, rekli su nam da su mu tamo zaklali brata. A kako bismo mi to mogli znati? Bojali smo se. Pravo smo zabradatili. Gleda nas i odlazi do Marčića: - Zapamti, ako ne budeš obrijan do sutra u ovo doba ja dolazim i koljem te lično. I ništa, ko da nam je došo reći dobar dan, kako dođe tako i ode. Jedan od zarobljenih muslimana kod sebe je imao dobro skriven žilet. Samo jedan žilet. A već smo bili ubijeđeni da će nas sve poklati. Dobar neki čovjek, nesebično nam je udijelio taj jedan žilet. Čudno je da u ratu i o žiletu život može da ovisi. Obrijali smo se svi. Obrijali!? Daleko je to od brijanja. Ne nismo se brijali. Sjekli smo. Čupali.... I preživjeli smo! Bože moj, šta sve čovjek prezivjeti more!?

Anteša -nastavak

Bilo je i tragova krvi, na zidu, podu...

Kroz prozor sobe u kojoj smo bili zatočeni, na ulici prepoznao sam Simu, inače Antešinog dobrog znanca. Naglas rekoh i ostalima u nadi da je Anteša možda i dobro proš'o, t.j. da ne prolazi sve ovo .... I nakon desetak dana prilazi mi Marčić i kaže da Antese više nema, da je ubijen u ovoj istoj sobi. Odmah po predaji odveden je u fiskulturnu salu u školi, ubrzo zatim prebačen je u SUP. Krvnik je, po svemu sudeći, bio S. T. i još neki. Sve se znade. Antešin prsluk nađen je u SUP-u, a i njegove cipele pripale su meni.
Bili smo svi preko šezdeset i nismo bili registrirani, dugo su nas krili. Na kraju su malo i omekšali. Tako i D. Prije nego sto ćemo otići za Batkoviće, pojavio se na vratima sobe i reko: - Više ne morate 'skakat' kad neko naiđe. Osjetio sam veliko olakšanje. Ne samo zbog te 'skake', nego i zbog nadolazećih boljih vremena. U sebi pomislih: -postaju dobri, preživjet ćemo! Nasmijao sam se. A i on je. Da, značilo je to nešto. U SUP-u smo bili od 14.09.2002. do polovine novembra 2002.

... i molila je Boga

U Batkovićima smo bili nepun mjesec, dobili smo potvrdu da ništa nismo krivi i da smo SLOBODNI, s tim da u roku od tri dana moramo biti prijavljeni u Šamcu. Nikića su zadržali, zbog prezimena, valjda. Ostao je tamo još mjesec dana i na kraju je bio i razmijenjen. Ubrzo nakon razmjene je i umro. S nama je bio i Juro iz Balegovca, nepokretan čovjek, invalid. Dali su nam stolicu kako bismo ga mogli nositi. Stari ljudi u jadnom stanju, svi po tridesetak kilograma ispod normale. Ipak sloboda je sloboda i imala je krila. I unijeli smo ga u autobus, gužva je bila. I iznijeli smo ga i opet unosili i iznosili više puta. Stigli smo do Bijeljine, na autobusku stanicu. -Za Šamac danas nema više ništa! -kažu nam na šalteru. Marčić se ipak uspio ugurat u zadnji autobus i još neki. Ostali smo ja i Pavo, Juro iz Dubice, Marijan iz Dervente i Ivo iz Balegovca. Noć se bližila, dali su nam do znanja da tu ne možemo noćit, da idemo u crveni križ ili socijalno. Potražio sam i jedno i drugo. Ništa nije radilo. Poslali su me u komandu. Stražar je kontaktirao glavnog. I prvi put sam čuo onog s druge strane a da ne moram prisloniti na slušalicu uvo. Grmio je : - Ma šta, Ustaše da mi noće ovdje! Marš! Vratio sam se u čekaonu i rekao: - Znate li šta je novo? I prije nego što su mogli upitati odgovorio sam samom sebi, a i njima: - NIŠTA! Vidjeli su ovi što rade na šalterima u kakvom smo stanju i dozvolili nam da ostanemo unutra preko noći. Smjestili smo se na klupe i pokušavali zaspati. No nismo mogli: Cijelu noć je jedna mlada muslimanka po čekaoni hodala, očito je bilo da više nije bila svoja. Od nje nismo mogli spavat. Ko da su na nju već svi bili svikli, niko je nije diro. Pjevala je one njihove lijepe vjerske pjesme i molila je Boga, pjevala i molila, ni za tren nije stala... Njena je pojava bila nešto nestvarno lijepo, iako u dronjcima izgledala je poput zalutalog anđela u pakao ovog svijeta, a ipak od njega najdalje daleko. Tko zna što su joj sve učinile zvijeri. Nisam siguran, možda sam tada i plako...

Gdje si Cigo!?

I sjeli smo u autobus. Kondukter je tražio karte. Pokazali smo naše papire.
Gunđo je, protestiro. A mi oguglali, ma svejedno nam je više bilo. I nije nas puno zafrkavo. Došli smo do Crkvine. Autobus je krenio prema Modriči, ne prema Šamcu. Skočio sam i reko: - pa ljudi mi trebamo u Šamac, moramo se prijavit. I autobus je stao. Izašli smo i iznijeli Ivu vani. Tu na raskrsnici prepozna me Jovo Krstin: -Gdje si Cigo, i zagrli me. O Bože mili! Naiđe i Janko Ristić. Rekoh opet: -moramo se prijavit. -Ništa ne brini, ja ću vas odvest, dobronamjerno se ponudio Janko. I odveo nas je svojoj kući. Na stolu krompir, meso, rakija.
-Hm, hmmm, Ma ne možemo jesti. Doduše, rade to oči, pasu onu hranu što je mjesecima nismo imali. Ne, ne može se jesti i gotovo! Usta ne mogu, u grlu čvor -dvostruki, trostruki. Uzmem čašicu rakije, uzme i Juro. I hoće još...

A mi?

Nekako smo uspjeli javiti se u SUP, čak smo bili i crvenom križu, dobili smo nešto hrane, kruh i nekoliko konzervi. Sretno smo stigli u Zasavicu, gdje je bilo dosta našeg svijeta. Okrenuli su nam i prase, ne znam da li sam i okusio išta... bilo je i rakije. Uslijedila je razmjena a nas nigdje na spisku. A rekli su nam da ćemo biti prvi koji će ići... Prozvali su sve a nas nigdje. Prišao sam ucčtelju, kako li se ono zvao..., i upitao ga: - A mi? - Da, i vi idete!

I zašto onda...

I pitaju me danas zasto jaučem noću? Zašto stenjem i ječim dok spavam?
A kako i neću kad sanjam da hodamo Hasićem u mrkloj noći a Nikić malo popit glasno priča sam sa sobom dok ide cestom prema svojoj kući. Ili, dok spavam, naiđu četnici, a ja se zateko na cesti, brzo se sakrijem pod mostić u Tišini, dok oni prođu, kolona duga, nikad joj kraja, pješadija, pa tenkovi , pa.....
Ili sam negdje u Slatini, pričam s nekim dobrim ljudima, i opet naiđu oni, vide me, a ja nit bježat nit ostat, ne znam šta ću. I krenem da bježim a noge mi ko kamen, i cijelo tijelo, a oni sve bliži i bliži....
- A kako to da nikad ne usanjaš da si ti ko neki heroj i da ih malo zaganjaš, da oni malo bježe da se sve praši?
- Uvijek oni mene, nikad ja njih!
Ima u tome i istine. Ne može srce poštena ćovjeka raditi nešto loše, pa ni u snu, a kamoli na javi...
... i neka ne čuvaju ovakve tajne. To nam samo pomoći može, I NAMA a i ONOJ DRUGOJ STRANI,
da se zla i nepravde ove vrste olakšaju kad se jave ili Bože daj više nikada ne pojave.

Mnogih ovdje spomenutih ljudi više nema. Možda je Marko jedan od rijetkih koje još uvijek možete sresti, pronaći. Svejedno, ako postoje junaci, svima im to treba reći. Oni to i jesu. Njima ništa više ne treba, pa čak ni to priznanje. Možda najviše od svega voljeli bi oni da se pomire ljudi i da svak živi u svojoj kući, ko čo'ek pravi, ko pravi ljudi; da grade povjerenje, da se vesele i žive život u miru, i svi pomažu, kao prije, i hasićani, i crkvinjani, kruškovljani, škaricani... ali ne čini li nam se to već nekako poznato, ko da je to već nekada davno jednom bilo...?
Ajmo crkvinjani, škaricani, kruškovljani, ajmo hasićani, ajmo svi ljudi volje dobre: -Ajmo, držimo ko neki zavjet, barem ovo:
- da se zla i nepravde ove vrste olakšaju kad se jave ili Bože daj da se više nikada ne pojave.


Po kazivanju Marka Vučković - Cige, zabilježio i djelimično svoje sugestije ugradio, te za objavu priredio njegov sin Josip, februara 2008.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
www.hasic.dk
Komentari
Dodaj Novi RSS
check it out  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-07-30 10:25:36
I am typically to running a blog and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I'm going to bookmark your site and keep checking for new information.

http://southeast.newschannelnebraska.com/story/42096827/kevin-david
look at this site  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-06-18 06:40:27
Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I'm very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

https://www.youtube.com/watch?v=TAkXKkA8Rbs
Slobodne cure split  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-04-23 00:23:21
susreti uzivo

https://smsdopisivanje.net/2020/02/18/upoznavanje-i-druzenje-nevjerojatno-su-popularne-mrezne-aktivnosti-ali-vecina-ljudi-ne-shvaca-da-postoji-toliko-dobrih-internetskih-usluga-za-potpuno-upoznavanje-koje-su-potpuno-potpuno/
Small Finger Vibrators: Size d  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-04-12 04:46:05
Hi there everyone! I'm the affiliate manager at Peaches & Screams UK Sexy Underwear Specialty Shop. I would like to invite you to join the globe's most well-known and best paying sex toys associate program! I have no doubt that it is an ideal fit for your site since almost everyone likes sensual underwear as well as sex toys. All you need to do is register, place a couple of advertisements and also links on your blog and as soon as individuals make a purchase through your blog, you gain a generous commission! You can join right here: https://peachesandscreams.co.uk/pages/lingerie-and-sex-toy-affiliate-program or Google "PEACHES & SCREAMS LINGERIE AND SEX TOY AFFILIATE PROGRAM". I look forward to seeing you onboard:-)

https://peachesandscreams.co.uk/blogs/hemp-cbd-and-vape-blog/2019-in-review-the-hottest-topics-in-the-cannabis-industry
messaging app android studio d  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-03-27 22:39:12
Online dating website https://pleasurechase.com - Tags: dating sites,free dating sites,online dating,dating,dating websites,best dating sites,freedating,free online dating,online dating sites,best free dating sites,free online dating sites,best online dating sites,top dating sites,100 free dating sites,free dating websites,dating sites for singles,hookup sites,women looking for men,internet dating,best dating websites,christian dating,online dating websites,completely free dating sites,completely free dating,totally free dating sites,top free dating sites,personally,best free online dating sites,finding love,dating services,christian dating sites,american dating sites,local dating sites,popular dating sites,top 10 dating sites,top free online dating sites,cupid dating site,senior dating,asian dating sites,christian singles,good dating sites,meet singles for free,new dating sites,single dating,best dating sites for men,most popular dating sites,match dating site,best online dating,indian dating sites,dating site reviews,local singles,online dating chat,totally free online dating sites,real dating sites,friend finder,dating chat,singles to meet,internet dating sites,dating sites list,match dating,free dating sites for men,dating girls,totally free dating,top dating websites,meet people online,top online dating sites,dating sites for professionals,top ten dating sites,free local dating sites,best totally free dating sites,free online dating chat,singles sites,free local dating,dating women,singles websites,free online dating website,free dating chat,flirt site,matchmaker,serious dating sites,find love online,absolutely free dating sites,meeting sites,love date,online dating apps,love site,free single dating sites,social dating sites,christian dating for free,singles chat,local dating,meet local singles,cupid dating,best free dating site for serious relationships,best dates,100 totally free dating sites,online dating reviews,best free dating websites,matchmaking sites,top rated dating sites,find girlfriend online,free single sites,online dating service,all dating sites,free dating sites that work,free dating service,asian singles,singles online,free meeting sites,senior singles,really free dating sites,good free dating sites,dates online,free singles,dating website reviews,new free dating site,dating sight,find a partner,free dating sites for serious relationships,dating chat rooms,find a date,free online dating sites for singles,meet singles online,the best free dating sites,couples dating sites,free christian dating sites,free local dating websites,dating sites for marriage,flirt dating site,all free dating site,relationship sites,meet singles online free,free personals,free singles chat,meet single women,best free dating,best free online dating,christian online dating,love dating site,dating profile,christian dating website,good dating websites,site dating,find singles,best dating site in the world,online dating site reviews,best dating site for serious relationships,find partners online,find true love online,meeting someone online,genuine dating sites,dating sites in germany,flirt website,top flirting sites,online internet dating,relationship websites,free dating site in the world,serious dating sites for marriage,best internet dating sites,older dating online,dateclub,number one dating site,world dating site,what's the best dating site,the best online dating sites,match site,serious dating,popular dating websites,marriage agency,american dating sites for marriage,dating agency,american singles,best online dating websites,free internet dating sites,match singles,famous dating sites,totally free online dating,girls dating,european dating sites,search dating sites,free dating sites for women,love website,i like you dating site,online love,free internet dating,american dating sites free online,i want to find love,free dating sites for seniors,english dating sites,popular free dating sites,webdate,free singles dating,top 10 dating websites,older dating sites,looking for a partner,mature dating sites,true dating site,true chat online dating,latest dating site,asian dating,best free online dating website,absolutely free online dating sites,new online dating site,genuine free dating sites,meet local singles free,sms dating,love partner,100 free dating websites,dating d,CROATIAN DATING SITES,good online dating sites,overseas dating sites,most popular free dating sites,popular online dating site,most popular online dating sites,best dating sites for marriage,girls dating site,free singles websites,female dating sites,number 1 dating site,completely free online dating,match online dating,free dating site online chatting,dating agency sites,local online dating,looking for true love,love and dating,100 dating sites,easy dating sites,best free singles site,free dating personals,find a date online,american dating,biggest dating sites,free dating chat rooms,dating partner,dating network,free dating sight,dating page,free flirting sites,free online personals,african dating sites,free online dating services,single online dating,online dating profile,best site to meet singles,meeting websites,view singles my area,decent dating sites,dating sites app,hot dating,matchmaking website,free matchmaking sites,meet single men,meet dating site,top free dating websites,any free dating site,online dating no sign up,free chat dating sites,dating sites for women,latest free dating site,new dating websites,other dating sites,completely free online dating site,best dating service,online dating sites that work,searching for love,the best dating websites,date mobile,online dating site in india,online flirting site,best serious dating sites,online dating success,dating chat sites,single dating websites,free asian dating site,a dating site,dating partner online,dating sites for married people,serious free dating sites,trusted dating sites,online match,dating room,top dating sites for marriage,free dating sites australia,which dating site,i need a free dating site,most successful dating site for marriage,any dating site,best singles sites,largest dating site,best online dating service,local personals,single chat rooms,online dating chat rooms,true love dating site,meet christian singles,meet singles in your area,dating sites for,computer dating,free local online dating,free online dating websites for singles,online dating help,top online dating,real online dating sites,partnership dating site,online relationship sites,online personals,free love site,find love online chat,find love partner,free dating websites for singles,online speed dating,latest online dating site,mate dating site,a free dating site,site de dating,single date site,online christian dating,dating ads,full free dating sites,the dating site,best new dating sites,find a marriage partner online,online dating when to meet,top ten dating websites,best singles website,personal website,find dating sites,find relationship,online singles dating sites,dating men,free online dating for singles,free dating agencies,on dating site,top dating sites in the world,absolutely free dating,free dating sites in my area,no 1 dating site,site for meeting singles,match dating website,best meeting sites,looking for love dating site,what's the best dating website,how to find love online,hot dating sites,match one dating site,all free online dating,local dating services,looking for free dating sites,google dating site,mobile dating site,my dating sites,online singles dating,relationship sites free,personal site,only dating,top online dating websites,real dating websites,best dating sight,free dating site in usa,free love dating site,free online dating sites local singles,dating site in usa,new free online dating site,internet dating service,canada dating site,looking for dating site,free online dating reviews,dating over 50,online dating marriage,online dating australia,online dating personals,match dating service,websites for meeting singles,free match dating sites,free hookup sites,christian singles dating,casual dating sites,msn dating,best free internet dating sites,upforit dating site,mature dating,free meeting websites,male dating sites,meet women,chinese dating sites,best dating sites for women,match website,free dating web,online dating agency,men dating,online match making,real online dating,asian dating site,best free dating sites 2016,dating search,jewish dating sites,married dating,dating sites for relationships,dating over 40,best way to meet singles online,senior dating sites,meet love online,single women,jdate,dating website search,romantic sites,best free hookup sites,find husband on dating sites,dating personals,the best free online dating sites,best dating sites 2016,find people on dating sites,mature singles,partner dating,find dating partner,single man,tagged dating site,dating sites in my area,find love online free,love to meet dating site,find dating,free sites to meet singles,a dating website,find someone dating site,single girl,christian online dating sites,for date,list of online dating websites,meet and date online,online dating singles,meet your love online,dating a friend,dating older women,meet dating site free,love finder,online life partner search,match dating meet singles,online dating rules,all online dating sites,what is the best dating site,finding someone special,casual dating,online dating community,tops online,real hookup sites,best matchmaking sites,best relationship sites,best online dating sites for marriage,free online dating chat rooms,meet people,free online christian dating,interracial dating site,find a mate online,love life dating site,cupid online dating,find life partner,best single dating sites,teen dating site,good dating websites free,internet dating websites,online dating relationships,love site dating site,best hookup sites,find free dating sites,real online dating sites for free,find a date online free,free dating sites in usa without payment,singles in your area,african dating,dating sites in nigeria,best dating sites australia,site contact,official dating sites,free match websites,where i found love dating site,0nline dating,find your partner online,other free dating sites,online dating web,more dating sites,love match dating site,top 5 dating sites,top 10 free dating websites,christian dating service,google free dating sites,free love dating,one dating site,largest online dating site,top internet dating sites,single sights,free online dating apps,best dating site ever,love and dating site,online friendship sites,flirt dating,free asian dating,date lady,best dating sites canada,free dating search,free mobile dating,speed dating,extreme dating,find your partner,best website to meet singles,free online local dating sites,top free internet dating sites,single women dating,good free online dating sites,find singles online,find true love online free,singles to meet dating site,love partner search,meet site online for free,local online dating sites,personal ad,asian personals,dating after divorce,dating an older man,online dating love,meet your love,biggest online dating site,real free online dating,singles hookup sites,free match,best online dating sites 2016,singles club,free dating websites for serious relationships,dating meeting,the best free dating websites,online hookup sites,women seeking men,dating site singapore,best match sites,dating usa,free website to meet singles,online dating for women,the best online dating,social sites for singles,online dating india,couples dating,looking for date online,life dating site,number one online dating site,free online singles,find me a dating site,online dating near me,dating and meeting sites,mateone dating site,dating sites australia,free online dating personals,find your love online,dating sites in kenya,top social dating sites,relationship websites free,looking for life partner,dating a married woman,personal dating sites,meet singles near me for free,date local singles,free online dating sites for serious relationships,love match online,no online dating,free online match,online dating sight,online single dating,find love dating site,one line dating,true match dating,date finder,meet partner online,list of free dating sites,dating sites for real relationships,dating sites free dating sites,best dating site to find love,free internet dating websites,online dating ireland,real love dating site,match dating site search,i love dating site,best site to meet singles free,french dating sites,popular online dating,american online dating,of dating site,online hookup websites,online dating information,top 10 free dating sites,people dating,life partner finding sites,find your love partner,meet date online,find love online free dating sites,date people,love sites online,dating sites toronto,free online dating free,absolutely free online dating,100 free dating sites for singles,online dating for,online dating search,meet men,totally free dating sites in usa,how to find someone on dating sites,find me a partner,asian dating online,which online dating site,top hookup sites,online dating site in usa,spanish dating sites,new dating site in usa,online dating and relationships,man seeking woman,100 percent free dating sites,date dating site,sites to meet singles for free,best hookup websites,finding new love,my love dating site,christian online dating free,christian dating advice,true love online dating,need help with online dating,online dating advice,teen dating website,find a partner online for free,number 1 online dating site,free dating sites no fees,single people,online flirting website,find love partner online,free american dating site,dating someone online,dating advice for women,love dating website,serious online dating sites free,find my partner,0nline dating sites,dating ad partner,it dating site,100 free online dating,dating advice,view singles in your area,mate one dating,free online dating sites in usa,line dating site,find spouse on dating sites,american singles dating,find your love dating site,dating websites for,best dating site in usa,m dating site,free dating service sites,women looking for couples,free dating sites in canada,free online love dating site,100 free dating site in usa,singles dating service,website dating sites,the dating website,true dating website,threesome dating sites,dating sites for long term relationships,mandate,best dating sites ireland,find love match,online love dating,online dating singapore,the best site to meet singles,dating web pages,dating sites with,find love free,free online dating sight,more free dating sites,free singles dating services,find women,site dating online,love on line,true online dating,latest free online dating site,china dating site,true free dating sites,america dating site,find life partner online,free online dating sites for singles free,internet matchmaking,international online dating,online dating sites worldwide,search people on dating sites,dating sites uk,search for husband on dating sites,truelove dating,best online matchmaking sites,search for someone on dating sites,be dating site,looking for love online dating,christian personals,online dating in,free online dating community sites,dating account,recommended online dating sites,life partner search free,best online flirting sites,best online dating sites for relationships,best place to meet singles online,matching websites for dating,partner searching sites,free online dating services for singles,free matchmaking websites,nigeria dating sites,life partner website,free membership online dating sites,free dating websites for women,meeting website,members free online dating love,love site dating,best way to find a partner,dating pages free,what are the dating sites,chase website,the best online dating websites,find someone on dating websites,find my love partner,only dating site,christian singles dating sites,date site online,top ten free dating sites,the best date site,finder dating site,on line datting,websites to meet singles for free,what is the best online dating site,online dating 18,single female,matching sites for singles,christian dating agencies,100 free online dating service,find true love dating site,sweden dating site,find relationship online,finding love on the internet,i want a lover online,true love online,looking for dating site free,page dating,good online dating websites,meet your partner online,free dating site for singles meet online,top sites to meet singles,great expectations dating,the best website for dating free,niche dating sites,online love finder,couples looking for couples,finding love online dating,online singles sites,looking for online relationship,singles search sites,online datingsites,cheap dating sites,best dating site to find a relationship,online dating usa,dating love site free,get love online,find free dating site online,polyamorous dating sites,find person on dating sites,looking for love partner,poly dating sites,online dating sites for serious relationships,100 online dating,totally free christian dating sites,can you find love online,find a life partner online free,senior singles dating,love searching sites,top dating sites in usa,find partner on dating sites,top 10 dating sites in usa,best american dating sites,love to love dating site,online dating for teens,couples dating app,online love dating sites,online dating s,online dating today,best 100 free dating sites,true love meets dating site,find love website,best rated dating sites,date matchmaking,singles personals,dating websites list,online dating for seniors,list of online dating sites,100 free dating service,where to find love online,asian dating service,best online dating sites canada,search for spouse on dating sites,single and dating,best love site,online matchmaking sites,free dating sites in germany,totally free personals,online life partner,looking for love sites,website looking for partner,best site to find love,dating without online dating,dating help,dating platform,online dating canada,couples looking for 3rd person app,online partner search,site to find love,free love and dating site,love match,india dating site,christian matchmaker,meet couples,find your partner on dating sites,top christian dating sites,popular online dating websites,new online dating,couple looking for female,life partner searching sites,free dating website in usa,mature personals,current online dating sites,find real love online,list of american dating sites,online matchmaking services,online dating dating,which dating sites are the best,free dating love site,love match website,best internet dating websites,online dating ukraine,list of dating site in usa,largest online dating,compare dating sites,dating to marriage,non online dating services,dating sites sweden,single online dating websites,list of free dating sites in usa,free social dating sites,top dating sites in america,best dating sites in south africa,find your love match,new free dating site in usa,online dating sites canada,husband on dating websites,dating sites ireland,searching for love online,online dating sites australia,finding your life partner,dating sites for married couples,great online dating sites,italian dating site,finding love without online dating,dating website in usa,mature online dating,norway dating site,match personals,partner finding website,best online dating sites australia,is online dating safe,netherlands dating sites,married person dating site,life partners online,dating sites cyprus,online dating with,online dating kenya,jewish online dating,sex contact sites,the top online dating sites,love personal,sex meeting sites,best free dating sites in usa,austria dating site,single matchmaker,couple looking for girl,online dating friendship,which dating site is best for me,free dating site reviews,best dating sites reviews,free christian dating websites,mate dating,christian internet dating,online dating in germany,life partner site,find my life partner,dating sites in uganda,dating single woman,mauritius dating site,where to find a partner,searching love to be a partner in life,best personal dating sites,online dating south africa,women for couples,dating sites portugal,online partner finder,free america dating site,searching for a life partner,latest dating site in usa,dating sites worldwide,indonesian dating sites,find your life partner online,dating sites near me,global dating sites,dating services for seniors,online dating for christian singles,online dating japan,find your love website,online singles meet,different online dating websites,indonesia dating site,colombian dating sites,what's the best online dating site,top 100 dating sites,meeting partner,american dating websites,dating sites italy,online dating sites south africa,botswana dating site,best site for searching life partner,serious online dating,free love online,how to find love,searching for partner,couplesdating,online dating sites in germany,dating sites in czech republic,online dating malaysia,all dating site in usa,best love website,free dating sites for couples,switzerland dating sites,singles near you,dating and personals,dating deutsch,dating sites in pakistan,free dating usa,meet couples online,free christian dating service,free online dating sites review,transgender online dating,single page,all free dating site in usa,single people meet,best sites for dating online,american online dating sites,dating sites south africa,argentina dating sites,international online dating sites,couples hookup,quick dating sites,luxembourg dating sites,threesome hookup sites,online dating and love,internet personal,meet singles for sex,looking for a mate online,dating site france,all dating sites in the world,online dating for married,love and relationship sites,web personals,local dating site in usa,online dating sites for professionals,free local dating site in usa,top 100 free dating sites,dating in secret,top hookup sites usa,online dating malta,finland dating site,top free dating sites in usa,denmark dating site,israel dating site,free online life partner search,site dating romania,american singles dating sites free,latest dating site in united state,best site to find life partner,korean dating site,dating relationship,couple site,how to online date,online dating egypt,dating sites namibia,japanese dating site,threesome dating website,meet and match dating,dating sites nz,dating sites in zambia,couples looking for fun,dating websites canada,online life partner matching,best dating site in singapore,couple looking for third,dating usa singles,couples dating other couples,jewish dating service,bisexual dating sites,couples seeking singles,bulgarian dating sites,online dating sites ireland,belgium dating site,free online dating in usa,us online dating,couples looking for men,what dating site is best for me,best rated online dating sites,couples meeting couples,dating sites all over the world,lebanese dating site,free life partner matching,dating sites in bahrain,find life partner free,online dating greece,online dating ads,online dating worldwide,couples dating website,free threesome websites,greek dating sites,online dating business,austrian dating site,online dating site in nigeria,best dating websites online,free threesome dating sites,finding a woman for a couple,single women looking for couples,online dating finland,free couples dating,latest free dating site in usa,cuban dating site,dating website for married couples,chase online site,popular dating sites in usa,about online dating,free teen dating sites,best online dating sites in usa,free chatting dating site in usa,serious online dating sites,the best dating sites in canada,couples looking for singles,free women dating,ecuador dating site,transgender dating sites,dating online 24,online dating france,online dating pakistan,what's the best online dating service,best internet dating service,polish dating site,american singles dating site,websites for couples to meet singles,free dating site in united states of america,new free online dating site in usa,couple website,singles dating sites in usa,any free dating site in usa,what is the best dating site in australia,how to find people on dating sites,couples looking for single men,couples dating couples,venezuela dating site,slovenia dating site,singles sites australia,online dating denmark,online sex dating site,top internet dating websites,latest free dating site in united state,best dating sites for couples,online dating sites for teens,meet couples app,looking for free dating site in usa,coup online,online dating italy,america dating site free,dating sites for men,best online dating sites for professionals,couples hookup app,best dating sites in nigeria,couple look,meet polyamorous singles,internet dating advice,turkish dating site,best hookup sites for couples,online dating sites in kenya,country online dating,any dating site in usa,dating sites in,polyamorous sites,online dating colombia,online dating china,the best dating sites in australia,open dating sites,best way to find life partner,dating link,dating sites in rwanda,couple meeting sites,find a partner in australia,to find a life partner,online dating in ghana,the best tracker,best american dating sites free,free dating for men,online dating platforms,online dating cyprus,single polyamorous,new free dating site in united state,polyamorous dating sites free,dominican dating website,dating apps for married couples,croatian dating sites,portugal dating site,dating test,malta dating site,south korea dating site,new to online dating,ukraine dating site,couples for singles,i need free dating site in usa,couples looking for other couples,best japanese dating site,free threesome dating,sites to find sex,bi curious sites,dating sites for couples looking for a third,free dating sites usa only,best dating site for me,international dating sites,good dating site in usa,fiji dating site,how to find your partner on dating sites,online dating for couples,united states of america dating sites,america dating website,free poly dating sites,online dating sites for women,couple searching for third,new free dating websites,online dating botswana,free dating america,online dating for married couples,vietnam dating site,online dating norway,cayman dating site,finder dating website,bi curious hookup,connection dating site,paid dating sites in usa,south african online dating websites,what dating websites are free,recent dating sites,couples seeking men,find your love site,best free online dating sites in usa,meet local couples,best dating site in norway,which online dating site is best for me,namibian online dating sites,iceland dating site,dating sites for couples looking for a girlfriend,online dating trinidad,hookup sites for couples,website for couples to meet a woman,online dating bulgaria,love match free online,mixed dating sites,how to find a partner online,top dating websites in usa,free dating site in usa 2016,singapore online dating site,dating near you,jamaican dating site,online dating sites malaysia,couples seeking other couples,estonia dating site,people dating site,japanese online dating site,new american dating site,site for couples to find a third,czech online dating,get life partner,hungary dating site,online dating brazil,bi curious websites,dating online american singles,free love dating site in usa,free online match maker,free online dating chat usa,dating site number,free usa dating site online,online dating fiji,british online dating sites,singles dating ireland,quick online dating,best dating sites that work,100 free online dating site,free online dating site in united state of america,poly couple dating,latest usa dating site,couple want couple,new and free dating sites,usa dating site 2016,online dating world,interactive dating sites,couple looking for single male,best dating sites in italy,perfect date site,best dating website in usa,online dating african american,deutsch dating site,free couples sites,denmark dating website,online dating list,dating site platform,best america dating site,dating sites in egypt,couples meet couples app,gibraltar dating site,japanese dating websites,best norwegian dating sites,free website for dating online,adult sites for couples,find couples online,list of all online dating sites,online dating sites uk,bisexual dating websites,what's the best dating site for me,what dating sites are there,polyamory dating website free,kuwait dating site,polyamorous dating website,largest dating sites in usa,number dating sites,free us dating,couples dating service,apps for couples to meet other couples,hrvatski dating site,kuwait online dating site,find perfect match,couples meet singles,i need a dating site in usa,free website dating sites,best dating sites worldwide,site for married couples,couples hook up website,couple looking for single female,best dating apps for couples,china online dating site,the latest dating site,hook up sites for couples,free online dating websites usa,online dating sites for couples,bermuda dating site,perfect dating china,our dating site,online dating site bangladesh,dating site blog,best philippines dating site,best dating site in china,online dating lesotho,dating free single site,couples searching for couples,chile dating site,american dating agency,current free dating site,online dating sites for married couples,single girls looking for couples,couple searching for girlfriend,free hookup sites for couples,thailand online dating site,find romance,online dating slovakia,online dating uganda,best online sex dating sites,list of all dating sites,paraguay dating site,poly relationship dating sites,best dating site for married couples,adult couples dating,best people finder site,india dating online,list of online dating sites in usa,myanmar dating site,what is the number 1 dating site,online dating sites in ghana,contact dating site,meet online dating site,how to start an online dating site,looking for couples to date,afghanistan dating site,couples contact sites,app for couples to meet singles,dating sites for poly couples,website for couples looking for a third,best dating platform,on line dating greece,dating site login,is match the best dating site,bermuda online dating,site dating sex,number 1 dating site in the world,uruguay dating sites,online dating sites in pakistan,married couples looking for other couples,list of international dating sites,which is the best dating site in usa,professional dating sites in usa,what is the best dating site for professionals,website for couples to meet other couples,language dating site,popular american dating sites,better dating sites,single women seeking couples,the chase dating,best site for couples to find a girlfriend,couples finding a third,best dating sites in india,online dating sites in nepal,top online dating sites in usa,polyamorous couples dating,what is the best online dating,online dating mauritius,free online dating for married couples,nepali dating sites,where to find couples to hook up with,absolutely free dating sites for couples,what online dating site is best for me,perfect match site,dating site data,couple looking for male,online dating sites for married people,most effective online dating site,online dating links,best american dating website,couple maker dating,where to meet couples,couples meet other couples online,best american online dating sites,the best dating site in america,looking for polyamorous relationship,what are some online dating sites,best dating sites 2011,finding the perfect partner,adult site for couples,how to find the perfect partner,most popular free dating site in usa,usa online dating website,list of best dating site,dating site news,best online dating platforms,biggest dating site in usa,online dating for men,dating service usa,about dating sites,best us dating websites,meet couples for fun,good american dating sites,best online dating usa,couples who met online,best place for online dating,best sites for couples,what is the best dating website in usa,top us dating websites,all about online dating,chase online online,pleasure site,chase online chase online,find your perfect partner,what is the best site for online dating,pleasures online,cháe online,how to find your perfect partner,top american dating websites,top usa dating websites,finding the right partner,puerto rico sites to see,couples looking for couples for fun,pleasure partner,find chase,dating sites for professionals in us,largest dating site usa,chase onlin3,free marital dating,SLOBODNE CURE OSIJEK,DOPISIVANJE,OGLASI MALI LOŠINJ,PAR TRAŽI PARA,BESPLATNI EROTSKI CHAT,KAKO ZAVESTI CURU,SLOBODNE CURE OSIJEK,DOPISIVANJE,PAR TRAŽI PARA,BESPLATNI EROTSKI CHAT,KAKO ZAVESTI CURU,POZNANSTVA SLAVONIJA I BARANJA,RASTAVLJENE ŽENE,SMS SPAJALICA,AVANTURA ZA JEDNU NOĆ,LJUBAVNA | HRVATSKA SPAJALICA,GELOVI ZA EREKCIJU,OGLASI POZNANSTVA,TRAŽIM BRAK,KOMPATIBILNOST PAROVA,STARIJE DAME ZA DRUZENJE,CURE ZA VEZU IZ VARAŽDINA,PLAVI OGLASNIK MASAŽE,TRAŽIM CIMERICU ZAGREB,KONTAKTI ŽENA,GOSPOĐE ZA DRUŽENJE KRAPINA ZABOK,STARIJE DAME ZAGREB,BEZOBAVEZA.COM FORUM,OGLASI SLAVONSKI BROD,UPOZNAVANJA SPLIT,GOLE STARIJE ZENE,VRUCI TELEFON HRVATSKA,TRAZIM LJUBAV,SLOBODNE CURE ZAGREB,ZENE ZA DOPISIVANJE HRVATSKA,SLOBODNE ZENE KOPRIVNICA,CURE U BLIZINI,DRUZENJE ISTRA,SAJT ZA UPOZNAVANJE,ZENE ZA UPOZNAVANJE U HRVATSKOJ,BEZ OBAVEZA SPOJ,USAMLJENE CURE,MASAŽA SA SRETNIM ZAVRŠETKOM FORUM,ZENE ZA AVANTURU SLAVONIJA,RASTAVLJENE ZENE,ZENE ZA BRAK,SMS CHAT,MASAZA ZADAR ZA MUSKARCE,EROTSKA MASAZA RIJEKA,OSOBNI KONTAKTI KARLOVAC,KAKO PRIHVATITI KRAJ BRAKA,MASAŽA ŠPANSKO,ONA TRAŽI NJEGA KARLOVAC,VEZA,OGLASNIK POPUSTI,OSOBNI KONTAKTI EXTRA,SLOBODNE CURE VARAŽDIN,HOTLINE TELEFON HRVATSKA,TRAŽIM ŽENU ZA VEZU,ŽENA TRAŽI PAR,CURE ZA DOPISIVANJE ZAGREB,DAME KARLOVAC,ZENE ZA SEVU ZAGREB,POZNANSTVA SLAVONSKI BROD,BUTIGA OGLAS POZNANSTVA,CURE ZA AVANTURU,MASAŽA ROVINJ,SALONI ZA MASAŽU ZADAR,DOPISIVANJE,LJUBAVNI PORUKE,ZENA ZA JEDNU NOC OGLASI,VEZE I POZNANSTVA ZADAR,CROESCORT,LJUBAVNI OGLASI,POZNANSTVA VARAŽDIN,MALI OGLASNIK SPLIT POSAO PONUDA,OGLASNIK MOBITEL,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA VARAŽDIN,DAME ZA AVANTURU GRAD ZAGREB,JEBANJE,MASAŽA OSIJEK OGLASI,USPOREDNI HOROSKOP PARTNERA,ZENE ZA AVANTURU,TRAŽIM POSAO NUDIM POSAO DALMACIJA,TRAZIM MUZA RADI BRAKA,MASAŽA ZA DVOJE ZAGREB,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA SPLIT,PLAVI OGLASNIK OSOBNI KONTAKTI ZADAR,STARIJE CURE,POZNANSTVA,OSOBNI KONTAKTI ZADAR,SLOBODNE DAME SPLIT,OPUŠTAJUĆE MASAŽE OSIJEK,GOLE CURE IZ SPLITA,MASAŽA CIJELOG TIJELA OSIJEK,TRAŽIM OSOBNOG VOZAČA,OPUŠTAJUČE MASAŽE U ISTRI,OSOBNI OGLASI,KAKO VRATITI IZGUBLJENU LJUBAV,SLIKE LIJEPIH CURA,CURE ZA DOPISIVANJE BROJ MOBITELA,MJESTA ZA SEXANJE U ZAGREBU,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE VARAŽDIN I OKOLICA,OGLASI DUBROVNIK POZNANSTVA,PLAVI OGLASNIK ŽENE ZADAR,POZNANSTVA.NET,KREDITI OGLASNIK,ŽENE TRAŽE AVANTURU,MASAŽE ZAGREB,SLOBODNE ZENE ZA KONTAKT,STARIJE DAME SISAK,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA ZAGREB,ZENE ZA UPOZNAVANJE HR,ŽENE ZA JEDNU NOĆ,CURE ZA SEVU,ONA TRAZI NJEGA SLAVONIJA,CURE OD 15 GODINA,EROTSKA MASAZA,SMOKVA OGLASI,NUDIM POSAO SLAVONSKI BROD,MASAZE OGLASNIK,OGLASI ŽENE VARAŽDIN,AVANTURA RIJEKA,SLIKE ORALNOG ZADOVOLJAVANJA,WWW.OGLASNIK.HR OSOBNI KONTAKTI,OGLASNIK TRAŽIM POSAO,LJUBAV U OCIMA MUSKARCA,ZENE ZA KONTAKT,SEX SLAVONSKI BROD,ŽENE ZA BRAK SA SLIKOM HRVATSKA,LJUBAVNI KALKULATOR,MASAZE MAKARSKA,CURE ZA ZABAVU,WWW BEZ OBAVEZA,UPOZNAVANJE VINKOVCI,POZNANSTVA I VEZE ISTRA,SAJT ZA UPOZNAVANJE HRVATSKA,FOTO OGLASNIK ,FLERT KONTAKT FORUM,GOSPODARICA ZAGREB,ŽENE ZA KONTAKT,TRAZIM BRAK,DAME ZA DRUZENJE,MASAŽA HAPPY END ZAGREB,BURZA AUTI,ZENE ZA SUSRETE,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA ZAGREB,AGENCIJA ZA POZNANSTVA,CURE ZA MOMAČKU,POZNANSTVA,CURE ZA JEDNU NOĆ ZAGREB,UPOZNAVANJE HRVATSKA,OGLASI ZADAR POZNANSTVA,MASAŽA ZADAR CIJENA,OGLASI KARLOVAC OSOBNI KONTAKTI,MASAŽA KARLOVAC,SUMECE TABLETE ZA POTENCIJU,EROTSKI RAZGOVORI,BEZ OBAVEZA.COM FORUM,SEX ZA NOVAC ZAGREB,POZNANSTVA KARLOVAC,ŽENIDBA UDAJA,DRUZENJA,SEKS,LIJEPE GOLE ZENE,GOLIŠAVE ŽENE,SLOBODNA OGLASI,ŽENE ZA UDAJU,VRUĆI OGLASI,IGRICE GOLE CURE,UPOZNAVANJE OSIJEK,HOT DOPISIVANJE,ONA TRAŽI NJEGA ZAGREB,LJUBAV I NOVAC,DUBROVNIK OGLASI POZNANSTVA,SUPER OGLASNIK,CURE ZA VEZU,KAKO ZNATI DA JE BRAKU DOŠAO KRAJ,SPLITSKI OGLASNIK,NAPALJENE DAME,DOPISIVANJE SA ŽENAMA HRVATSKA,SLIKE LIJEPIH DJEVOJAKA,PLAVI OGLASNIK POZNANSTVA,KONTAKTI ZA UPOZNAVANJE,POTENCIJA PRIRODNI LIJEKOVI,HOTLINE CURE,OGLAS ZENA TRAZI MUSKARCA,STARIJE DAME HRVATSKA,PORNO FILMOVI,LIJEPE CURE SLIKE,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA RIJEKA,CRO OGLASI,PAROVI UPOZNAVANJE,BADO HRVATSKA,MASAŽA PONUDA DANA,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA,UPOZNAVANJE,DISKRETNI SUSRETI ZAGREB,MASAŽA ĐAKOVO,OSOBNI KONTAKTI SLAVONSKI BROD,VRUCE PORUKE ZA DECKA,SLOBODNE CURE ZA OZBILJNU VEZU,VEZE NA DALJINU FORUM,ZENE ZA SEVU,PLAVI OGLASNIK USLUGE POTRAŽNJA,TRANS AUTO NJUŠKALO,KAKO ZNATI DA TE LJUBAVNIK VOLI,INDEKS HR OGLASI,DRUZENJE ZADAR,ZENA HR,PLAVI OGLASNIK HR POSAO PONUDA,STARIJE ZENE ZA KONTAKT,VIDEO CHAT ZENE,MUŠKARAC TRAŽI ŽENU POZNANSTVA,ZAGREB CURE ZA JEDNU NOC,ONA TRAŽI NJEGA HRVATSKA,POZNANSTVA SPLIT,TRAZIM ZENSKU,VEZA NA DALJINU KAKO ZNATI DA MU JE STALO,STRANICA ZA UPOZNAVANJE ZADAR,MUSKARAC TRAZI MUSKARCA RIJEKA,ŽENE ZA ZABAVU,KAKO SE MUSKARAC ZALJUBLJUJE,NAJBOLJI SLOVENSKI OGLASNIK,SMS UPOZNAVANJE,KOMPLIMENTI ZA CURE,TOP MJESTA ZA UPOZNAVANJE ŽENA,SLOBODNE ŽENE ZA BRAK,PAR TRAZI MUSKARCA OSIJEK,DISKRETNA,LUDE IGRICE,ŠTO MUŠKARCI VOLE KOD ŽENA,RASTAVLJENE ZENE ZA VEZU,SLOBODNE ZENE,TRAZIM VEZU,KRALJEVSKI MED ZA POTENCIJU,SITUIRANE DAME TRAŽE MUŠKARCE,KURVE VARAŽDIN,TRAZIM ZENU ZA OZBILJNU VEZU,ONA TRAŽI NJEGA SLAVONSKI BROD,KAKO NAĆI CURU ZA JEDNU NOĆ,DAME ZA SUSRETE ZAGREB,UDANE,KAKO ODGODITI EJAKULACIJU,TAJNA LJUBAVNA VEZA,STRANICE ZA UPOZNAVANJE RASTAVLJENIH,PRIVLACNE ZENE,SLOVENIJA OSOBNI KONTAKTI,TRAŽIM CURU ZA JEDNU NOĆ,TRAZIM MUSKARCA,LJUBAVNI OGLASNIK,CURE ZA VEZU ZADAR,OPUSTAJUCA MASAZA SLAVONSKI BROD,ZENE ZA DRUZENJE BJELOVAR,OGLASNIK OSOBNI OGLASI,OGLASNIK SLAVONIJA,KAKO ZNATI ŽELI LI VEZU ILI AVANTURU,KAKO ZNATI DA JE LJUBAVNIKU STALO,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA,USAMLJENA SRCA OGLASI,UPOZNAJ ME,MALI OGLASNIK SLOBODNA DALMACIJA,ISKRICA FOTOGRAFIJA,TRAZIM DECKA,OSOBNI OGLASI HRVATSKA,U TROJE,PLAVI OGLASNIK POZNANSTVA I VEZE,SRODNU DUŠU,UDANE ŽENE TRAŽE MUŠKARCE,UDOVICE ZA AVANTURU,OGLAS ZENE,OGLASI ZA UPOZNAVANJE |DRUŽENJE,RASTAVLJENE SLOBODNE DAME,CURE ZA POZNANSTVA,CURA I DECKO SLIKE,OGLASI ZAGREB ZENE,KAKO ZAVESTI STARIJU CURU,PORTALI ZA UPOZNAVANJE,OGLASNIK SPLIT ŽENE,DAME,UPOZNAVANJE,DJEVOJKE DAME,PLAVI OGLASNIK MAKARSKA,OSOBNI KONTAKTI ŽENE,DECKO TRAZI DECKA ZA VEZU,NOCNE DAME RIJEKA,PREPARATI ZA POTENCIJU,SLOBODNE ŽENE TRAŽE MUŠKARCE,TRAZIM DECKA ZA VEZU,DEVOJKE ZA DOPISIVANJE,POZNANSTVA PULA,KAKO NAĆI DEČKA U TRIDESETIMA,CURE ZA AVANTURU RIJEKA,ZENE IZ ZADRA ZA AVANTURU,CURE TRAŽE DEČKE,POZNANSTVA OGLASNIK,CURE ZA JEDNU NOC VARAZDIN,OGLASI ZA POSAO KARLOVAC DANAS,GAY MJESTA ZAGREB,KAKO ZNATI DA JE VEZI DOSAO KRAJ,SEX RAZGOVOR,VRUCA LINIJA,UDOVICE ZA POZNANSTVA,NAJLJEPŠA ŽENA U HRVATSKOJ,OGLASNIK,HOTLINE,DONA OSIJEK,MUSKE KITE SLIKE,OPUŠTAJUĆE MASAŽE KARLOVAC,CURE ZA JEDNU NOĆ,MASAŽA SA HAPPY ENDOM SPLIT,MASAŽA U ZADRU,PRED TOBOM,OSOBNI KONTAKTI NJUŠKALO,ONATRAZINJEGA,MUSKE EROGENE ZONE,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA OSIJEK,SWING DRUŽENJE,ONA TRAŽI NJEGA SPLIT,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA SPLIT,STARIJE ŽENE SPLIT,SEX OGLAS KARLOVAC,UPOZNAVANJE UŽIVO,POZNANSTVA PREKO INTERNETA,FANTAZIJA SESVETE,CURE ZA DOPISIVANJE,VRUCI RAZGOVORI JEFTINO,CURE ZA AVANTURU HR,SLOBODNE ZENE,GDJE UPOZNATI CURU U ZAGREBU,KAKO NACI CURU ZA OZBILJNU VEZU,KAKO NACI DECKA ZA OZBILJNU VEZU,DOMINE,GOLE ŽENE IGRICE,OGLASNIK ZADAR,NAJLJEPŠE CURE,LICNI OGLASI MAKARSKA,GLAVIC PENISA,UPOZNAVANJE DUBROVNIK,UPOZNAVANJE ZADAR,ONI TRAŽE NJEGA ZA DRUŽENJE,UPOZNAVANJE SLAVONIJA,ONA TRAŽI NJEGA RIJEKA,POZNANSTVA RIJEKA,ZENE ZA UDAJU SLIKE,CURE ZA SEKS,KAKO BITI ZLOČESTA U KREVETU,PRIVATNI KONTAKT,CURE KOJE DAJU BROJ MOBITELA,GOLE CURE SLAVONSKI BROD,MLADE JE SLADE,KURVE SPLIT,JEBACINA,LEZBE ISKUSTVA FORUM HR,OSOBNI OGLASI KARLOVAC,OGLASNIK SLOBODNE DALMACIJE,KAKO ZAINTERESIRATI MUŠKARCA,SALON ZA MASAŽU SPLIT,EROTSKE PRICE HRVATSKA,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE KOPRIVNICA,USAMLJENE ZENE ZAGREB,SEX SHOP SLAVONSKI BROD,POZNANSTVA POREČ,SLIKE LJUBAVNE,OGLASNIK KOPRIVNICA,TROSJED NET OGLASI,POZNANSTVO SA ZENAMA,SLOBODNE CURE IZ VARAŽDINA,VEZE I POZNANSTVA RIJEKA,CURE ZA VEZU HRVATSKA,BURZA OGLASNIK POZNANSTVA,OSOBNI KONTAKTI DUBROVNIK,ZENE ZA BRAK,OGLASNIK MASAŽA,OGLASNIK VINKOVCI I OKOLICA,LJUBAVNI STIHOVI ZA NJU,SLOBODNE CURE SPLIT,OGLASI,FLERT HRVATSKA,CURE ZA BRAK SA SELA VINKOVCI,TRAZIM NEKOG ZA PUTOVANJE,MASAŽA VINKOVCI,STARIJE DAME KARLOVAC,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA,SPAJANJE PARTNERA,OGLASNIK NJUŠKALO POZNANSTVA,CURE ZA VEZU BROJ MOBITELA,SEKS OGLASI,ZENE ZA SEVU KARLOVAC,NJUŠKALO KONTAKT,MALI OGLASI BURZA,LJUBAVNA POZNANSTVA,MASAŽA RIJEKA,PAR TRAZI MUSKARCA SPLIT,SEX SLAVONIJA,CURE ZAGREB,VEZE I POZNANSTVA SPLIT,ZENE ZA AVANTURU DALMACIJA,ZENE ZA DRUZENJE VINKOVCI,SLOBODNE ŽENE ČAKOVEC,OGLASI ZA UPOZNAVANJE,LJUBAVNE PORUKE VOLIM TE LJUBAVI,CURE ZA ZABAVU ZADAR,MUŠKARCI NAKON PREKIDA DUGE VEZE,UPOZNAVANJE MUŠKARACA,GOLE DAME U GODINAMA,OGLASI ŽENA TRAŽI MUŠKARCA,LJUBAVNI OGLASNIK,STRANICA ZA SPOJEVE,KAKO SPASITI VEZU,ONA TRAZI NJEGA SIBENIK,BEZOBAVEZA.COM ISKUSTVA,DOPISIVANJE SA CURAMA | ...ŽENAMA |...BAKICAMA,LJUBAVNI STIHOVI ZA NJEGA VOLIM TE,OGLASI ONA TRAZI,MASAŽA ŠIBENIK,DAME ZA DRUŽENJE DUBROVNIK,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE U ZAGREBU,EROTSKI OGLASI HRVATSKA,CURE ZA SPOJ OSIJEK,POZNANSTVA ZAGREB,DAME ZA SUSRETE,BADOO VINKOVCI,TRAŽIM AVANTURU,SMS CHAT,UDOVICE ZA VEZU,ZENE ZA POZNANSTVA,USLUGE MASAŽE ZAGREB,ZENE TRAZE LJUBAVNIKA ZADAR,DAME ZA SUSRETE SPLIT,OSOBNI KONTAKTI VELIKA GORICA,PRIVATNI BROJEVI CURA,ONA TRAŽI NJEGA VARAŽDIN,CURE ZA VEZU SLIKE,CURA TRAZI CURU,VEZE I BRAK,PITANJA ZA UPOZNAVANJE DECKA,CURE RIJEKA,DAME ZA SUSRETE ISTRA,BRAK,KAKO PREPOZNATI ZENU KOJOJ SE SVIDJAS,FLERT KONTAKTI,ZENE GOLE,OGLASI ZENA RIJEKA,ŽENE ZA BRAK SA SLIKOM,SLOBODNE CURE,MASAZA SAMOBOR,ZENE ZA POVREMENE SUSRETE KARLOVAC,MASAŽE SLAVONSKI BROD,ŠIBENIK OGLASI,SALONI ZA MASAŽU OSIJEK,PRVI ZNAKOVI PREVARE KOD ZENA,CURE ZA VEZU KOPRIVNICA,NAJBOLJE JEBACICE,ŽENE ZA AVANTURU HRVATSKA,ISKRICA ŽENE SA SLIKOM,CURE ZA ZABAVU SPLIT,CURE ZA DRUZENJE,BESPLATNI SLAVONSKI OGLASNIK,CHATANJE,KAKO OSVOJITI CURU KOJA TE ODBIJA,GAY CHAT ZAGREB,SRODNA DUSA,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA SPLIT,CURE ZAGREB OGLASI,VEZE I POZNANSTVA,SUSRETI NET,BROJEVI MOBITELA SLOBODNIH CURA,LJUBAVNA POMAGALA,DOPISIVANJA HRVATSKA,HOT OGLASI,,POZNANSTVA SLAVONIJA I BARANJA,RASTAVLJENE ŽENE,SMS SPAJALICA,AVANTURA ZA JEDNU NOĆ,LJUBAVNA | HRVATSKA SPAJALICA,GELOVI ZA EREKCIJU,ZAGORSKI LIST OGLASI POZNANSTVA,TRAŽIM BRAK,KOMPATIBILNOST PAROVA,STARIJE DAME ZA DRUZENJE,CURE ZA VEZU IZ VARAŽDINA,PLAVI OGLASNIK MASAŽE,TRAŽIM CIMERICU ZAGREB,KONTAKTI ŽENA,GOSPOĐE ZA DRUŽENJE KRAPINA ZABOK,STARIJE DAME ZAGREB,BEZOBAVEZA.COM FORUM,OGLASI SLAVONSKI BROD,UPOZNAVANJA SPLIT,GOLE STARIJE ZENE,VRUCI TELEFON HRVATSKA,TRAZIM LJUBAV,SLOBODNE CURE ZAGREB,ZENE ZA DOPISIVANJE HRVATSKA,SLOBODNE ZENE KOPRIVNICA,CURE U BLIZINI,DRUZENJE ISTRA,SAJT ZA UPOZNAVANJE,ZENE ZA UPOZNAVANJE U HRVATSKOJ,BEZ OBAVEZA SPOJ,USAMLJENE CURE,MASAŽA SA SRETNIM ZAVRŠETKOM FORUM,ZENE ZA AVANTURU SLAVONIJA,RASTAVLJENE ZENE,ZENE ZA BRAK,SMS CHAT,MASAZA ZADAR ZA MUSKARCE,EROTSKA MASAZA RIJEKA,OSOBNI KONTAKTI KARLOVAC,KAKO PRIHVATITI KRAJ BRAKA,MASAŽA ŠPANSKO,ONA TRAŽI NJEGA KARLOVAC,VEZA,OGLASNIK POPUSTI,OSOBNI KONTAKTI EXTRA,SLOBODNE CURE VARAŽDIN,HOTLINE TELEFON HRVATSKA,TRAŽIM ŽENU ZA VEZU,ŽENA TRAŽI PAR,CURE ZA DOPISIVANJE ZAGREB,DAME KARLOVAC,ZENE ZA SEVU ZAGREB,POZNANSTVA SLAVONSKI BROD,BUTIGA OGLAS POZNANSTVA,CURE ZA AVANTURU,MASAŽA ROVINJ,SALONI ZA MASAŽU ZADAR,DOPISIVANJE,LJUBAVNI PORUKE,ZENA ZA JEDNU NOC OGLASI,VEZE I POZNANSTVA ZADAR,CROESCORT,LJUBAVNI OGLASI,POZNANSTVA VARAŽDIN,MALI OGLASNIK SPLIT POSAO PONUDA,OGLASNIK MOBITEL,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA VARAŽDIN,DAME ZA AVANTURU GRAD ZAGREB,JEBANJE,MASAŽA OSIJEK OGLASI,USPOREDNI HOROSKOP PARTNERA,ZENE ZA AVANTURU,TRAŽIM POSAO NUDIM POSAO DALMACIJA,TRAZIM MUZA RADI BRAKA,MASAŽA ZA DVOJE ZAGREB,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA SPLIT,PLAVI OGLASNIK OSOBNI KONTAKTI ZADAR,STARIJE CURE,POZNANSTVA,OSOBNI KONTAKTI ZADAR,SLOBODNE DAME SPLIT,OPUŠTAJUĆE MASAŽE OSIJEK,GOLE CURE IZ SPLITA,MASAŽA CIJELOG TIJELA OSIJEK,TRAŽIM OSOBNOG VOZAČA,OPUŠTAJUČE MASAŽE U ISTRI,OSOBNI OGLASI,KAKO VRATITI IZGUBLJENU LJUBAV,SLIKE LIJEPIH CURA,CURE ZA DOPISIVANJE BROJ MOBITELA,MJESTA ZA SEXANJE U ZAGREBU,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE VARAŽDIN I OKOLICA,OGLASI DUBROVNIK POZNANSTVA,PLAVI OGLASNIK ŽENE ZADAR,POZNANSTVA.NET,KREDITI OGLASNIK,ŽENE TRAŽE AVANTURU,MASAŽE ZAGREB,SLOBODNE ZENE ZA KONTAKT,STARIJE DAME SISAK,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA ZAGREB,ZENE ZA UPOZNAVANJE HR,ŽENE ZA JEDNU NOĆ,CURE ZA SEVU,ONA TRAZI NJEGA SLAVONIJA,CURE OD 15 GODINA,EROTSKA MASAZA,SMOKVA OGLASI,NUDIM POSAO SLAVONSKI BROD,MASAZE OGLASNIK,OGLASI ŽENE VARAŽDIN,AVANTURA RIJEKA,SLIKE ORALNOG ZADOVOLJAVANJA,WWW.OGLASNIK.HR OSOBNI KONTAKTI,OGLASNIK TRAŽIM POSAO,LJUBAV U OCIMA MUSKARCA,ZENE ZA KONTAKT,SEX SLAVONSKI BROD,ŽENE ZA BRAK SA SLIKOM HRVATSKA,LJUBAVNI KALKULATOR,MASAZE MAKARSKA,CURE ZA ZABAVU,WWW BEZ OBAVEZA,UPOZNAVANJE VINKOVCI,POZNANSTVA I VEZE ISTRA,SAJT ZA UPOZNAVANJE HRVATSKA,FOTO OGLASNIK ,FLERT KONTAKT FORUM,GOSPODARICA ZAGREB,ŽENE ZA KONTAKT,TRAZIM BRAK,DAME ZA DRUZENJE,MASAŽA HAPPY END ZAGREB,BURZA AUTI,ZENE ZA SUSRETE,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA ZAGREB,AGENCIJA ZA POZNANSTVA,CURE ZA MOMAČKU,POZNANSTVA,CURE ZA JEDNU NOĆ ZAGREB,UPOZNAVANJE HRVATSKA,OGLASI ZADAR POZNANSTVA,MASAŽA ZADAR CIJENA,OGLASI KARLOVAC OSOBNI KONTAKTI,MASAŽA KARLOVAC,SUMECE TABLETE ZA POTENCIJU,EROTSKI RAZGOVORI,BEZ OBAVEZA.COM FORUM,SEX ZA NOVAC ZAGREB,POZNANSTVA KARLOVAC,ŽENIDBA UDAJA,DRUZENJA,SEKS,LIJEPE GOLE ZENE,GOLIŠAVE ŽENE,SLOBODNA OGLASI,ŽENE ZA UDAJU,VRUĆI OGLASI,IGRICE GOLE CURE,UPOZNAVANJE OSIJEK,HOT DOPISIVANJE,ONA TRAŽI NJEGA ZAGREB,LJUBAV I NOVAC,DUBROVNIK OGLASI POZNANSTVA,SUPER OGLASNIK,CURE ZA VEZU,KAKO ZNATI DA JE BRAKU DOŠAO KRAJ,SPLITSKI OGLASNIK,NAPALJENE DAME,DOPISIVANJE SA ŽENAMA HRVATSKA,SLIKE LIJEPIH DJEVOJAKA,PLAVI OGLASNIK POZNANSTVA,KONTAKTI ZA UPOZNAVANJE,POTENCIJA PRIRODNI LIJEKOVI,HOTLINE CURE,OGLAS ZENA TRAZI MUSKARCA,STARIJE DAME HRVATSKA,PORNO FILMOVI,LIJEPE CURE SLIKE,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA RIJEKA,CRO OGLASI,PAROVI UPOZNAVANJE,BADO HRVATSKA,MASAŽA PONUDA DANA,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA,UPOZNAVANJE,DISKRETNI SUSRETI ZAGREB,MASAŽA ĐAKOVO,OSOBNI KONTAKTI SLAVONSKI BROD,VRUCE PORUKE ZA DECKA,SLOBODNE CURE ZA OZBILJNU VEZU,VEZE NA DALJINU FORUM,ZENE ZA SEVU,PLAVI OGLASNIK USLUGE POTRAŽNJA,TRANS AUTO NJUŠKALO,KAKO ZNATI DA TE LJUBAVNIK VOLI,INDEKS HR OGLASI,DRUZENJE ZADAR,ZENA HR,PLAVI OGLASNIK HR POSAO PONUDA,STARIJE ZENE ZA KONTAKT,VIDEO CHAT ZENE,MUŠKARAC TRAŽI ŽENU POZNANSTVA,ZAGREB CURE ZA JEDNU NOC,ONA TRAŽI NJEGA HRVATSKA,POZNANSTVA SPLIT,TRAZIM ZENSKU,VEZA NA DALJINU KAKO ZNATI DA MU JE STALO,STRANICA ZA UPOZNAVANJE ZADAR,MUSKARAC TRAZI MUSKARCA RIJEKA,ŽENE ZA ZABAVU,KAKO SE MUSKARAC ZALJUBLJUJE,NAJBOLJI SLOVENSKI OGLASNIK,SMS UPOZNAVANJE,KOMPLIMENTI ZA CURE,TOP MJESTA ZA UPOZNAVANJE ŽENA,SLOBODNE ŽENE ZA BRAK,PAR TRAZI MUSKARCA OSIJEK,DISKRETNA,LUDE IGRICE,ŠTO MUŠKARCI VOLE KOD ŽENA,RASTAVLJENE ZENE ZA VEZU,SLOBODNE ZENE,TRAZIM VEZU,KRALJEVSKI MED ZA POTENCIJU,SITUIRANE DAME TRAŽE MUŠKARCE,KURVE VARAŽDIN,TRAZIM ZENU ZA OZBILJNU VEZU,ONA TRAŽI NJEGA SLAVONSKI BROD,KAKO NAĆI CURU ZA JEDNU NOĆ,DAME ZA SUSRETE ZAGREB,UDANE,KAKO ODGODITI EJAKULACIJU,TAJNA LJUBAVNA VEZA,STRANICE ZA UPOZNAVANJE RASTAVLJENIH,PRIVLACNE ZENE,SLOVENIJA OSOBNI KONTAKTI,TRAŽIM CURU ZA JEDNU NOĆ,TRAZIM MUSKARCA,LJUBAVNI OGLASNIK,CURE ZA VEZU ZADAR,OPUSTAJUCA MASAZA SLAVONSKI BROD,ZENE ZA DRUZENJE BJELOVAR,OGLASNIK OSOBNI OGLASI,OGLASNIK SLAVONIJA,KAKO ZNATI ŽELI LI VEZU ILI AVANTURU,KAKO ZNATI DA JE LJUBAVNIKU STALO,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA,USAMLJENA SRCA OGLASI,UPOZNAJ ME,MALI OGLASNIK SLOBODNA DALMACIJA,ISKRICA FOTOGRAFIJA,TRAZIM DECKA,OSOBNI OGLASI HRVATSKA,U TROJE,PLAVI OGLASNIK POZNANSTVA I VEZE,SRODNU DUŠU,UDANE ŽENE TRAŽE MUŠKARCE,UDOVICE ZA AVANTURU,OGLAS ZENE,OGLASI ZA UPOZNAVANJE |DRUŽENJE,RASTAVLJENE SLOBODNE DAME,CURE ZA POZNANSTVA,CURA I DECKO SLIKE,OGLASI ZAGREB ZENE,KAKO ZAVESTI STARIJU CURU,PORTALI ZA UPOZNAVANJE,OGLASNIK SPLIT ŽENE,DAME,UPOZNAVANJE,DJEVOJKE DAME,PLAVI OGLASNIK MAKARSKA,OSOBNI KONTAKTI ŽENE,DECKO TRAZI DECKA ZA VEZU,NOCNE DAME RIJEKA,PREPARATI ZA POTENCIJU,SLOBODNE ŽENE TRAŽE MUŠKARCE,TRAZIM DECKA ZA VEZU,DEVOJKE ZA DOPISIVANJE,POZNANSTVA PULA,KAKO NAĆI DEČKA U TRIDESETIMA,CURE ZA AVANTURU RIJEKA,ZENE IZ ZADRA ZA AVANTURU,CURE TRAŽE DEČKE,POZNANSTVA OGLASNIK,CURE ZA JEDNU NOC VARAZDIN,OGLASI ZA POSAO KARLOVAC DANAS,GAY MJESTA ZAGREB,KAKO ZNATI DA JE VEZI DOSAO KRAJ,SEX RAZGOVOR,VRUCA LINIJA,UDOVICE ZA POZNANSTVA,NAJLJEPŠA ŽENA U HRVATSKOJ,OGLASNIK,HOTLINE,DONA OSIJEK,MUSKE KITE SLIKE,OPUŠTAJUĆE MASAŽE KARLOVAC,CURE ZA JEDNU NOĆ,MASAŽA SA HAPPY ENDOM SPLIT,MASAŽA U ZADRU,PRED TOBOM,OSOBNI KONTAKTI NJUŠKALO,ONATRAZINJEGA,MUSKE EROGENE ZONE,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA OSIJEK,SWING DRUŽENJE,ONA TRAŽI NJEGA SPLIT,ŽENE TRAŽE LJUBAVNIKA SPLIT,STARIJE ŽENE SPLIT,SEX OGLAS KARLOVAC,UPOZNAVANJE UŽIVO,POZNANSTVA PREKO INTERNETA,FANTAZIJA SESVETE,CURE ZA DOPISIVANJE,VRUCI RAZGOVORI JEFTINO,CURE ZA AVANTURU HR,SLOBODNE ZENE,GDJE UPOZNATI CURU U ZAGREBU,KAKO NACI CURU ZA OZBILJNU VEZU,KAKO NACI DECKA ZA OZBILJNU VEZU,DOMINE,GOLE ŽENE IGRICE,OGLASNIK ZADAR,NAJLJEPŠE CURE,LICNI OGLASI MAKARSKA,GLAVIC PENISA,UPOZNAVANJE DUBROVNIK,UPOZNAVANJE ZADAR,ONI TRAŽE NJEGA ZA DRUŽENJE,UPOZNAVANJE SLAVONIJA,ONA TRAŽI NJEGA RIJEKA,POZNANSTVA RIJEKA,ZENE ZA UDAJU SLIKE,CURE ZA SEKS,KAKO BITI ZLOČESTA U KREVETU,PRIVATNI KONTAKT,CURE KOJE DAJU BROJ MOBITELA,GOLE CURE SLAVONSKI BROD,MLADE JE SLADE,KURVE SPLIT,JEBACINA,LEZBE ISKUSTVA FORUM HR,OSOBNI OGLASI KARLOVAC,OGLASNIK SLOBODNE DALMACIJE,KAKO ZAINTERESIRATI MUŠKARCA,SALON ZA MASAŽU SPLIT,EROTSKE PRICE HRVATSKA,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE KOPRIVNICA,USAMLJENE ZENE ZAGREB,SEX SHOP SLAVONSKI BROD,POZNANSTVA POREČ,SLIKE LJUBAVNE,OGLASNIK KOPRIVNICA,TROSJED NET OGLASI,POZNANSTVO SA ZENAMA,SLOBODNE CURE IZ VARAŽDINA,VEZE I POZNANSTVA RIJEKA,CURE ZA VEZU HRVATSKA,BURZA OGLASNIK POZNANSTVA,OSOBNI KONTAKTI DUBROVNIK,ZENE ZA BRAK,OGLASNIK MASAŽA,OGLASNIK VINKOVCI I OKOLICA,LJUBAVNI STIHOVI ZA NJU,SLOBODNE CURE SPLIT,OGLASI,FLERT HRVATSKA,CURE ZA BRAK SA SELA VINKOVCI,TRAZIM NEKOG ZA PUTOVANJE,MASAŽA VINKOVCI,STARIJE DAME KARLOVAC,MUŠKARAC TRAŽI MUŠKARCA,SPAJANJE PARTNERA,OGLASNIK NJUŠKALO POZNANSTVA,CURE ZA VEZU BROJ MOBITELA,SEKS OGLASI,ZENE ZA SEVU KARLOVAC,NJUŠKALO KONTAKT,MALI OGLASI BURZA,LJUBAVNA POZNANSTVA,MASAŽA RIJEKA,PAR TRAZI MUSKARCA SPLIT,SEX SLAVONIJA,CURE ZAGREB,VEZE I POZNANSTVA SPLIT,ZENE ZA AVANTURU DALMACIJA,ZENE ZA DRUZENJE VINKOVCI,SLOBODNE ŽENE ČAKOVEC,OGLASI ZA UPOZNAVANJE,LJUBAVNE PORUKE VOLIM TE LJUBAVI,CURE ZA ZABAVU ZADAR,MUŠKARCI NAKON PREKIDA DUGE VEZE,UPOZNAVANJE MUŠKARACA,GOLE DAME U GODINAMA,OGLASI ŽENA TRAŽI MUŠKARCA,LJUBAVNI OGLASNIK,STRANICA ZA SPOJEVE,KAKO SPASITI VEZU,ONA TRAZI NJEGA SIBENIK,BEZOBAVEZA.COM ISKUSTVA,DOPISIVANJE SA CURAMA | ...ŽENAMA |...BAKICAMA,LJUBAVNI STIHOVI ZA NJEGA VOLIM TE,OGLASI ONA TRAZI,MASAŽA ŠIBENIK,DAME ZA DRUŽENJE DUBROVNIK,ŽENE TRAŽE MUŠKARCE U ZAGREBU,EROTSKI OGLASI HRVATSKA,CURE ZA SPOJ OSIJEK,POZNANSTVA ZAGREB,DAME ZA SUSRETE,BADOO VINKOVCI,TRAŽIM AVANTURU,SMS CHAT,UDOVICE ZA VEZU,ZENE ZA POZNANSTVA,USLUGE MASAŽE ZAGREB,ZENE TRAZE LJUBAVNIKA ZADAR,DAME ZA SUSRETE SPLIT,OSOBNI KONTAKTI VELIKA GORICA,PRIVATNI BROJEVI CURA,ONA TRAŽI NJEGA VARAŽDIN,CURE ZA VEZU SLIKE,CURA TRAZI CURU,VEZE I BRAK,PITANJA ZA UPOZNAVANJE DECKA,CURE RIJEKA,DAME ZA SUSRETE ISTRA,BRAK,KAKO PREPOZNATI ZENU KOJOJ SE SVIDJAS,FLERT KONTAKTI,ZENE GOLE,OGLASI ZENA RIJEKA,ŽENE ZA BRAK SA SLIKOM,SLOBODNE CURE,MASAZA SAMOBOR,ZENE ZA POVREMENE SUSRETE KARLOVAC,MASAŽE SLAVONSKI BROD,ŠIBENIK OGLASI,SALONI ZA MASAŽU OSIJEK,PRVI ZNAKOVI PREVARE KOD ZENA,CURE ZA VEZU KOPRIVNICA,VRIJEME.NET ČAKOVEC,NAJBOLJE JEBACICE,ŽENE ZA AVANTURU HRVATSKA,ISKRICA ŽENE SA SLIKOM,CURE ZA ZABAVU SPLIT,CURE ZA DRUZENJE,BESPLATNI SLAVONSKI OGLASNIK,CHATANJE,KAKO OSVOJITI CURU KOJA TE ODBIJA,GAY CHAT ZAGREB,SRODNA DUSA,ŽENA TRAŽI MUŠKARCA SPLIT,CURE ZAGREB OGLASI,VEZE I POZNANSTVA,VUKOVARSKI OGLASNIK,SUSRETI NET,BROJEVI MOBITELA SLOBODNIH CURA,LJUBAVNA POMAGALA,DOPISIVANJA HRVATSKA,PLAVI OGLASNIK VIROVITICA,HOT OGLASI,top 100 dating websites,live chat online seniors,internet dating profile consultant,dating sight for kids,online dating for professionals over 40,free dating sites without credit card payment,dating show merrell twins,online dating statistics,group messaging iphone 4,online dating for free without credit card,gay dating service san francisco,my boyfriend uses dating sites,top dating sites for older people,love chat story,best messaging app on android,csgo best matchmaking commands,dating sites for singles in ghana,dating sites without using email,never meet guys online,top free dating sites 2019,popular social dating sites,messages app group text,top 10 secret messaging apps,free dating ads like craigslist,free senior dating sites no fees,yes no maybe dating site,what is the most popular dating site for blacks,sms abatement,top 5 best dating sites,free online personals system from friendfinder,phone dating sites free,top mobile dating sites,safest online dating sites for over 50,dating sites for widows,messaging app in android studio github,chat srx,dating sites,best teen dating sites in nyc,list of free dating sites in australia,find dating sites that brett olehy is on free,group text android messages desktop,what are the most popular dating websites,iphone 8 group messaging,great dating profiles for women over 50,meetme dating site,100 percent free dating sites like pof,50 and older dating sites,completely free online dating websites,best dating websites 2018 free,group messaging by groupme,singapore matchmaker agency,best online dating companies,paying for dating service,online dating consultant jobs,new free dating sites,top rated free online dating sites,free dating no pay,best free matchmaking sites csgo,gay personals sandy utah,phone dating sites in greenville sc,best messaging app in china,free dating websites no memberships cards,reality of dating sites in india,love guru online chat,dating site for seniors over 50 in india,dating pages on telegram,100 totally free chinese dating sites,send group message individually android,bi curious free dating sites for women,the best free dating sites in canada,fast meet dating site,social networking dating sites,send group message individually,professionals dating agency,dating matchmaker san diego,free local singles phone numbers,dating sites for professionals over 60,top online dating scams,free video dating app,group message in messenger,sms chat keyboard,android group messaging app,english dating sites in netherlands,how to send a whatsapp message to email,social dating sites for young adults,add someone to group text message iphone,completely free dating sites for seniors over 70,top 10 dating sites 2016,all free dating sites in usa,my dating marta,high end matchmaker new york,over 50 dating sites for europe,meet older guys online for free,online dating services ratings,smart sms chat belize,online dating sites,dating services long island,free trial chat lines milwaukee,pof free dating sight,best dating websites free,free dating for disabled seniors,personal matchmaker boston,army dating site,free dating site registration,online dating for seniors,the best dating website for serious relationships,best dating sites for professionals uk,do any dating sites work,best dating service in minneapolis,best dating site for single parents australia,online dating sites in kenya,free online dating websites over 50,country dating sites,meet guys online dating,chat sez,luxe matchmaking cost,list of free dating sites in india,how to leave text message group chats,gay personals abu dhabi,senior jewish dating service,most popular totally free online dating sites,free dating mobile numbers,free online dating sites without registration and payment,dating sight free,dating verified login,professional matchmaker los angeles,meet deaf singles online,free trial chat lines near me,online dating companies stock,free dating sites for men in spain,group messaging app for iphone 6,matchmaking services near me zip code,christian dating websites in puerto rico,send group text messages,dating websites for seniors over 60,free online dating advice,dating smash,the best dating sites online,dutch dating sites in english,free online dating sites free,best matchmaking services in tampa fl,best over 50 dating services,sims dating games online,personal dating services,online video dating site without registration,2019 best dating sites for over 50,video chat with local singles,online dating chat conversation,jewish dating site for seniors,best online dating sites,free trial chat line phoenix,pakistani chat,best dating websites,professional matchmaker near me restaurants,imessage app apk,free dating website for marriage,live hairy webcams,good dating websites for 18 year olds,africa dating sites free,enable android group messaging,free internet dating australia,free trial match online dating,the best dating website in usa,how to meet men online,top 100 free dating websites,the best marriage agency in ireland,messaging app android studio latest,best online personal shopper services,dating sites for mentally disabled,003-6726 text messages whatsapp,european free online dating sites,dating guys in the army,new phone dating chat lines,top 10 free dating sites in the world,whatsapp short messages in hindi,email lookup dating sites,best online jewish dating sites,completely free dating sites in ireland,the 5 best dating sites,singles50 online dating i danmark,best dating sites for over 40 australia,free online dating sites no hidden charges,free ukraine dating chat sites,zoosk' online dating service,messaging app for iphone and android,difference between sms and mms group messaging,online dating chat rooms on match,absolutely free online dating sites no credit card required,50 dating site adults,best marriage agency in kiev,absolutely free chat and dating,free chat sites for singles to meet,sams date,best professional matchmaking services,group messaging online,interracial dating,android messages chat features t mobile,free video message apps,free dating sites without payment in india,new dating sites in usa,free mobile dating sims,world most popular dating sites,group messaging iphone xs,meet local singles over 40,live chat online dating,best american dating sites 2018,send a group text on android,top messaging apps in china,online christian dating for free,meet local singles phone chat,american army dating site,free over 50 dating services,best group messaging app 2017 para,video message apps,free dating websites for seniors,how to find someone's dating sites,tips for good online dating profiles,sunday times dating site,bumble bee dating service,online dating sites list,group text android messages out of order,no cost dating sites best sites,single men online,free dating chat lines phone numbers,free chat and dating websites,best matchmaking region fortnite season 10,how to increase font size in message app galaxy s8+,lesbian dating service,free phone dating trial numbers,ios group messaging option missing,10 most popular dating sites seniors,cost of dating sites for seniors,free online dating sim games,dating shows,paid dating sites in the usa,online dating sites kids,online dating chat site,free online dating sites without sign up,match online dating reviews,whatsapp text message design,100 totally free dating sites like plenty of fish,her dating site apk,perfect match online dating,how to send a group text message on galaxy s6,korean dating website review,find true love online free,whatsapp send text message new style,online msg chat tamil,random chat site,freechatsex,live chat online dating in india,dost4date hyderabad,mature dating sites in uk,best dating sights free,dating company in bangalore,online dating live chat,my chat,allo massage temecula,dating services anderson south carolina,online dating singles free chat,best online dating apps in india for free,sms chatbot service,true christian dating sites,hot webcam chat,dating website for medical professionals,dating sites for seniors,dating sites for age 50 and over,top ten best free online dating sites,email to whatsapp message image,christian dating sites with free messaging,top 10 free dating sites in india,top hiv dating websites,free online dating best,safe dating sites for over 40,meet singles online with out signing up,best online dating sites reddit,android instant messaging api,online christian dating site for free,how to send a group text messages via email,totally free dating website reviews,create a messaging app using android studio,best free dating chat rooms,introduction agency uk,shy local singles in my area,professional dating services monmouth county,100 free international dating sites for marriage,free dating sites with free messaging,best dating sites 2019 over 50,black doctor dating sites,best dating websites for 60+,free dating sites for serious relationship,free dating sites no payments uk,free instant messaging apps for business,how to leave a group text message,best dating sites for marriage,find dating sites for free,best messaging app for windows 10 pc,the most popular dating site of the month,online video chatting stranger,over 55 singles dating sites,great expectations dating service lawsuit,matchmaking services crossword,safe and free dating sites,gay singles resorts,free to browse dating sites without signing up,40 plus dating site uk,free reputable dating sites,dating sites without email address needed,find local singles in san diego,group messaging iphone 11,meet women online free,dating company names,bbw live,true love online game,high end matchmaker nederland,jewish dating site bagels,dating sites for over 80,ukraine dating agency,cupid free dating site,match online dating prices,top dating sites for over 50s,best dating site single mom,social dating site person lookup,free message chatting,private dating services,best free online dating sites without registration,high end matchmakers,dating sites for disabled singles support,best dating site in the world 2019,top quality dating sites,local dating services in charlotte nc,free local singles sites,free online chat rooms for singles,A Dating Story,free online dating sites near me,top dating sites for single parents,free online personals like backpage,best dating sites for single mums,malayalam whatsapp messages,new zealand online dating sites,best online dating websites for over 50,social dating site people search,free dating websites near me walmart,online dating sites for marriage,group text android messages online,omegle webcam,meet singles near me for free,meet guys online,list of free dating social networks,free dating sites for over 50 in south africa,jung kook is dating verified,free dating websites no hidden fees,best dating sites 2018 for over 40,yahoo dating chat rooms,great expectations dating youtube,sms date change,free senior dating over 70,ios group messaging opt out,dating profile writing service,new dating sites for 2019,all free dating sites,top dating websites for conservatives,afro dating site reviews,sending group sms on android,free gay dating local app for men,professional dating services near me,signal instant messenger,best free online dating sites over 50,executive club dating agency,good group messaging apps,free jewish dating sites israel,private dating sites for professionals,free sms dating south africa,professional matchmaker near me self-storage,dating sites over 50,dating chat numbers,what are the best online dating sites for seniors,free group messaging applications,free online dating without signing up,general chat,send a group text message from computer,personal matchmaker international,italian dating site of free dating search,how much does a professional matchmaker cost,dating sites for over 40 singles,free gay dating site in united state,free chat sites for singles australia,dating sites for teens,online dating chat room,dating service for seniors age 70 free,farmer singles,matchmakers dating agency,single women dating app,websites to
Cure za jednu noć  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-03-20 03:26:00
Avantura rijeka

https://smsdopisivanje.net
Besplatni erotski chat  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-03-20 00:39:41
Udovice za vezu

https://smsdopisivanje.net
Todd Snively YT  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-02-28 18:38:04
Super-Duper blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also.

http://math4allview.appspot.com/view?comp=h12-me5&subcomp=h12-me54&variant=m4a_view&parent=youtube.com/embed/v3FsIp5AdhU&repo=m4a2015&item=theory
dating sites without sign up  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-02-15 03:12:12
Some us comprehend all relating towards the persuasive medium your self clearly show highly effective actions upon this blog site and for that reason strongly stimulate contribution in opposition to other types upon this make any difference even though our particular youngster is really mastering a superior package deal. Consist of exciting with the currently being element of the yr.

tarot-astro.weebly.com
poznanstva  - Sjecanje na rat - svjedocanstvo   |2020-02-05 00:16:52
free online dating free

https://www.pleasurechase.com
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
 
 
 

Tko je na Chatu
 • No users online
Iz Galerije
top-15
top-15
Anketa
Najnoviji komentari
www.Pik.ba

 

Zupni Ured Prud * Administrator * joomla * www.studiom.ba