Ponedjeljak, 22 Listopad 2018
 
   
Glavni Izbornik
Naslovnica
Trailica
Da se ne zaboravi
Vijesti
Web Linkovi
Povijest
NK Sloga Prud
upni ured
Mjesni odbor
Sponzori
Oglasi
Forum
Etno batina
Akcija
TV program
Video
Snimak Pruda
Kontakt
Brzi pregled Galerije
 
 
 
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Najnovije vijesti


Šamački logor smrti PDF Ispis

Šamacki logor smrti

Jutro u logoru

Rano jutro. Ustajali zrak. Tišina. Guši. Guši zrak. Guši tišina. Sve je stalo. Napolju. U sali. U nama.

Kao perle nanizani uz zidove, logoraši. Jesmo li svi na broju? Niko ne manjka. Neæe morati praviti novi spisak. Stanje redovno. Poneko samo spava. Ili mi se čini da spava. Ostali nepomično sjede u polutami. Bezizražajno zure u samo sebi prepoznatljivu tačku. Šta li misle? Kako je njima?

Rane se hlade. Nesnosna bol. Neizvjesnost i strah. Strah nisu batine, niti smrt. Strah je ono nešto između, nejasno i nedokučivo, nepredvidljivo, kada sve stane i čeka. Kada tuku, prvo ubiju strah. Jednostavno, čuješ, prozovu, tvoje ime zapara zrak, negdje pored tebe lupi o zid, odbije se i poput klina zabije tamo naprijed, u tamu. Izlaziš, bez straha, lagano, prazan, kao u polusnu. Lebdiš. Čeka te polupijana rulja. Nazireš ljudske kreature, ljude bez imena i lica, sa palicama i kundacima, šipkama, lancima...

Samo prvi udarci bole. Deseti, pedeseti, stoti - ne bole. Samo bijelo. Usijanje. Sve oko tebe bijelo. I čudno, ugodno čak, ljepljivo toplo. I inat! I prkos! Oni su gospodari života i smrti. Oni imaju moć. Ja imam ljubav. I ljubav je moć. Ja sam jači. Ja hoću da budem jači. Neću, ne dam se, želim, moram, hoću! Hoću da živim! Ma, nećete me ubiti!

Tek sada, sa prvim obrisima svijetla, bez kretnje, bez ijedne riječi, bez pitanja i komentara, dovršavamo, u sebi, svako za sebe, još jednu groznu priču. Govorimo pogledom. Pogled kaže sve. I ko je najgore te noći prošao. I čiji su to jauci bili. I kome su lomili prste i rebra. Koga su obrađivali u „prijemnom“. I kome su gasili opuške na goloj koži. I kome su počupali zube...

Polako razaznajem lica. Svako jutro nova lica. A isti ljudi. Uvijek iznova unakaženi. Svako na drugačiji način. Kao na izložbi maski iz horor-filmova. Izubijana, isječena, pomodrijela i podbula lica logoraša. Zgrušana krv, znoj i prašina u zapuštenim, već mjesecima neobrijanim i neopranim bradama. Prljave i nepodšišane kose.

Smrdi. Svi smrdimo. Smrdi krv po zidovima. Smrdi zrak. I sve u sali. Nesnosan zadah svuda oko nas. Zadah smrti.

Da, to Smrt smrdi.

A oči. Oči izmrcvarenih, izubijanih, gladnih i žednih logoraša. Svima iste. Upale. Sive. Pepeljasto sive. Suve i usahle. Ugasle. Zjape. Beživotne. Ili su moje takve, pa ih takvim vidim?

Eli, Eli, Lamach Sabachtani?

Najednom Zvuk. Ošinu! Peče. Boli. Zvuk boli! Dobro znani jezivi zvuk zatvarača „kalašnjikova“. Škripnu stolica sa koje ustaje mamurni stražar. Kao po komandi, odjednom ožive uz zidove rasuta nepomična ljudska tjelesa. U istom trenu se trzaju i zauzimaju istreniran položaj. Naslonjeni na zid, zgrčene, rukama zagrljene noge, duboko pognute glave sa pogledom pola metra ispred sebe. Svi su budni.

Ponovo Tišina. Ponovo boli. I tišina boli! Ko je danas u smjeni? Hoćemo li danas jesti? Hoće li nam dati vode? Dopustiti da prozračimo salu? Hoćemo li smjeti gledati kroz prozor? Šaptati? Hoće li nas oni tući? Hoće li to dopustiti drugima? Uvijek ista pitanja. I slutnje. I zebnje. I nade. Obično i odgovori.

Osluškujemo. Smjena straže. Nema procedure. Bez riječi. I stražari malo govore. Izgleda da je i njima sve dozlogrdilo. I oni bi radije da nas nema. Zato se valjda i trude. Da nas nema. Revnosno, nema šta.

Čujemo odlazi auto sa noćnom smjenom. Ponovo zvuk repetiranja zatvarača. Tajac. Čekamo. Oni vani ne žure. Kao da nam čitaju misli. Kao da znaju da nas to ubija više od batina. Šta li ne ulaze? Šta li rade? Šta nam spremaju? Neko se zakašlja. Ošinu smo ga pogledima. Ne sada. Strpi se. Ne smijemo ih iritirati. Ko zna ko je napolju. Čini nam se da prolaze sati. Vrijeme se sledilo od straha.

I onda opet Zvuk. Stražar se proteže. Glasno zijeva. Teški koraci prema vratima. Struže. To odvezuju žicom svezana klimava vrata. Ljudska tjelesa u sali prave još jedan trzaj prema zidu. Sklupčavaju se. Svi bi htjeli da su nevidljivi. Da ih nema. Ponovo koraci po škripavom, crvljivom podu hodnika. Ključ ulazi u katanac. Ne ide. Stražar psuje. Nervozno udara nogom u vrata. Katanac škljocnu. Vrata se sa škripom otvaraju.

Grobna tišina. U nozdrvama osjećamo kako u salu kulja svježi zrak. Niko ne smije gledati prema vratima. Duboko pognut, ispod vijeđa razaznajem teške vojničke čizme. Kaljave. Iz jedne viri drvena drška dugačkog lovačkog noža. Masna i prljava. Vidim o pod oslonjenu cijev automatske puške. Dupli okvir spojen žutom ljepljivom trakom. Još se klati kožni remen. Maskirna uniforma. Opet „šareni“!

Stoji i ćuti. Čujemo kako diše. Koga gleda? Šta namjerava? Muk.

„Jebem vam ‘ljeb“, poput golog sječiva prolomi tišinu hrapav glas stražara, „diži se bando i jedan po jedan na pišanje!“

Dobro je, danas ćemo smjeti ići na nužnik.

Komentari
Dodaj Novi RSS
rx coupon  - Å amački logor smrti   |2018-06-21 09:29:21
My mind set will be changed because of this. Your post is really useful to me. Any new news on this?

http://south-bay-bar60471.blogocial.com/5-Tips-about-CBD-Oil-for-sale-You-Can-Use-Today-15604307
online shopping  - Å amački logor smrti   |2018-06-17 20:26:30
buy boots online

https://www.wirisi.com
discount heels  - Å amački logor smrti   |2018-06-14 18:14:05
american online shoe stores

https://www.wirisi.com
website for shoes  - Å amački logor smrti   |2018-06-13 13:34:05
shoes purchase

https://www.oesale.com
Jesse Grillo  - Å amački logor smrti   |2018-06-09 19:08:54
Some really great information here. This write up gave me some really helpful information. This has been such a really great experience! Check it out, I like your websites. I just stumbled on your blog.

https://facebook.com/JesseGrilloConsulting/
shoes for cheap online  - Å amački logor smrti   |2018-06-09 16:32:30
online shopping in hong kong

https://www.wirisi.com
casual shoes online shopping  - Å amački logor smrti   |2018-06-04 15:29:52
flat shoes online

https://www.oesale.com
cell phone cases shopping for  - Å amački logor smrti   |2018-05-27 23:51:59
shoes purchase online

https://www.oesale.com
cheap shoes online shopping  - Å amački logor smrti   |2018-05-26 16:31:01
online shopping pakistan

https://www.oesale.com
Bar App  - Å amački logor smrti   |2018-05-21 18:18:04
I've found any other write up like yours. I'm going to name my son after you. I just took a minute from cleaning the kitchen to write your post. This is a very great suggestion, especially to people fresh to the issue. I know seasoned LinkedIn professionals would like your blogs.

http://besthollywoodbars96284.pages10.com
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
 
 
 

Tko je na Chatu
 • No users online
Iz Galerije
20080221_1021592886_dscn0454
20080221_1021592886_dscn0454
Anketa
Najnoviji komentari
www.Pik.ba

 

Zupni Ured Prud * Administrator * joomla * www.studiom.ba