Četvrtak, 24 Siječanj 2019
 
   
Glavni Izbornik
Naslovnica
Trailica
Da se ne zaboravi
Vijesti
Web Linkovi
Povijest
NK Sloga Prud
upni ured
Mjesni odbor
Sponzori
Oglasi
Forum
Etno batina
Akcija
TV program
Video
Snimak Pruda
Kontakt
Brzi pregled Galerije
 
 
 
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Najnovije vijesti


Šamački logor smrti PDF Ispis

Šamacki logor smrti

Jutro u logoru

Rano jutro. Ustajali zrak. Tišina. Guši. Guši zrak. Guši tišina. Sve je stalo. Napolju. U sali. U nama.

Kao perle nanizani uz zidove, logoraši. Jesmo li svi na broju? Niko ne manjka. Neæe morati praviti novi spisak. Stanje redovno. Poneko samo spava. Ili mi se čini da spava. Ostali nepomično sjede u polutami. Bezizražajno zure u samo sebi prepoznatljivu tačku. Šta li misle? Kako je njima?

Rane se hlade. Nesnosna bol. Neizvjesnost i strah. Strah nisu batine, niti smrt. Strah je ono nešto između, nejasno i nedokučivo, nepredvidljivo, kada sve stane i čeka. Kada tuku, prvo ubiju strah. Jednostavno, čuješ, prozovu, tvoje ime zapara zrak, negdje pored tebe lupi o zid, odbije se i poput klina zabije tamo naprijed, u tamu. Izlaziš, bez straha, lagano, prazan, kao u polusnu. Lebdiš. Čeka te polupijana rulja. Nazireš ljudske kreature, ljude bez imena i lica, sa palicama i kundacima, šipkama, lancima...

Samo prvi udarci bole. Deseti, pedeseti, stoti - ne bole. Samo bijelo. Usijanje. Sve oko tebe bijelo. I čudno, ugodno čak, ljepljivo toplo. I inat! I prkos! Oni su gospodari života i smrti. Oni imaju moć. Ja imam ljubav. I ljubav je moć. Ja sam jači. Ja hoću da budem jači. Neću, ne dam se, želim, moram, hoću! Hoću da živim! Ma, nećete me ubiti!

Tek sada, sa prvim obrisima svijetla, bez kretnje, bez ijedne riječi, bez pitanja i komentara, dovršavamo, u sebi, svako za sebe, još jednu groznu priču. Govorimo pogledom. Pogled kaže sve. I ko je najgore te noći prošao. I čiji su to jauci bili. I kome su lomili prste i rebra. Koga su obrađivali u „prijemnom“. I kome su gasili opuške na goloj koži. I kome su počupali zube...

Polako razaznajem lica. Svako jutro nova lica. A isti ljudi. Uvijek iznova unakaženi. Svako na drugačiji način. Kao na izložbi maski iz horor-filmova. Izubijana, isječena, pomodrijela i podbula lica logoraša. Zgrušana krv, znoj i prašina u zapuštenim, već mjesecima neobrijanim i neopranim bradama. Prljave i nepodšišane kose.

Smrdi. Svi smrdimo. Smrdi krv po zidovima. Smrdi zrak. I sve u sali. Nesnosan zadah svuda oko nas. Zadah smrti.

Da, to Smrt smrdi.

A oči. Oči izmrcvarenih, izubijanih, gladnih i žednih logoraša. Svima iste. Upale. Sive. Pepeljasto sive. Suve i usahle. Ugasle. Zjape. Beživotne. Ili su moje takve, pa ih takvim vidim?

Eli, Eli, Lamach Sabachtani?

Najednom Zvuk. Ošinu! Peče. Boli. Zvuk boli! Dobro znani jezivi zvuk zatvarača „kalašnjikova“. Škripnu stolica sa koje ustaje mamurni stražar. Kao po komandi, odjednom ožive uz zidove rasuta nepomična ljudska tjelesa. U istom trenu se trzaju i zauzimaju istreniran položaj. Naslonjeni na zid, zgrčene, rukama zagrljene noge, duboko pognute glave sa pogledom pola metra ispred sebe. Svi su budni.

Ponovo Tišina. Ponovo boli. I tišina boli! Ko je danas u smjeni? Hoćemo li danas jesti? Hoće li nam dati vode? Dopustiti da prozračimo salu? Hoćemo li smjeti gledati kroz prozor? Šaptati? Hoće li nas oni tući? Hoće li to dopustiti drugima? Uvijek ista pitanja. I slutnje. I zebnje. I nade. Obično i odgovori.

Osluškujemo. Smjena straže. Nema procedure. Bez riječi. I stražari malo govore. Izgleda da je i njima sve dozlogrdilo. I oni bi radije da nas nema. Zato se valjda i trude. Da nas nema. Revnosno, nema šta.

Čujemo odlazi auto sa noćnom smjenom. Ponovo zvuk repetiranja zatvarača. Tajac. Čekamo. Oni vani ne žure. Kao da nam čitaju misli. Kao da znaju da nas to ubija više od batina. Šta li ne ulaze? Šta li rade? Šta nam spremaju? Neko se zakašlja. Ošinu smo ga pogledima. Ne sada. Strpi se. Ne smijemo ih iritirati. Ko zna ko je napolju. Čini nam se da prolaze sati. Vrijeme se sledilo od straha.

I onda opet Zvuk. Stražar se proteže. Glasno zijeva. Teški koraci prema vratima. Struže. To odvezuju žicom svezana klimava vrata. Ljudska tjelesa u sali prave još jedan trzaj prema zidu. Sklupčavaju se. Svi bi htjeli da su nevidljivi. Da ih nema. Ponovo koraci po škripavom, crvljivom podu hodnika. Ključ ulazi u katanac. Ne ide. Stražar psuje. Nervozno udara nogom u vrata. Katanac škljocnu. Vrata se sa škripom otvaraju.

Grobna tišina. U nozdrvama osjećamo kako u salu kulja svježi zrak. Niko ne smije gledati prema vratima. Duboko pognut, ispod vijeđa razaznajem teške vojničke čizme. Kaljave. Iz jedne viri drvena drška dugačkog lovačkog noža. Masna i prljava. Vidim o pod oslonjenu cijev automatske puške. Dupli okvir spojen žutom ljepljivom trakom. Još se klati kožni remen. Maskirna uniforma. Opet „šareni“!

Stoji i ćuti. Čujemo kako diše. Koga gleda? Šta namjerava? Muk.

„Jebem vam ‘ljeb“, poput golog sječiva prolomi tišinu hrapav glas stražara, „diži se bando i jedan po jedan na pišanje!“

Dobro je, danas ćemo smjeti ići na nužnik.

Komentari
Dodaj Novi RSS
cases for samsung mega 2 phone  - Å amački logor smrti   |2018-08-06 14:35:54
ladies dress shoes

https://www.oesale.com
electronics store  - Å amački logor smrti   |2018-08-03 03:32:42
inexpensive womens shoes

https://www.wirisi.com
investing  - Å amački logor smrti   |2018-07-27 10:11:06
Ireally enjoyed every single minute reading this. I like the helpful information you provide in your posts. This blog is awesome! Thank you for sharing your info with us. I could have sworn I have been to this blog at some point before.

https://bit.ly/2uCobdj
South Bay  - Å amački logor smrti   |2018-07-06 18:22:11
This really solved my issue. I just want to say that this article is great! It's really difficult to find good quality writing like this these days. Your points are really well made and thought up.

http://south-bay24578.ampedpages.com
CBD for pain  - Å amački logor smrti   |2018-07-03 03:52:51
You have brought to my attention some very superb points. I'm really hoping you write more very as soon as possible. I am really excited about reading much more of your work.

http://martinqyejn.full-design.com
sale shoes  - Å amački logor smrti   |2018-06-28 23:53:09
Electronics industry in Bangladesh

https://www.wirisi.com
OEM Service  - Å amački logor smrti   |2018-06-24 17:02:27
kate spade iphone cases

https://www.oesale.com
rx coupon  - Å amački logor smrti   |2018-06-21 09:29:21
My mind set will be changed because of this. Your post is really useful to me. Any new news on this?

http://south-bay-bar60471.blogocial.com/5-Tips-about-CBD-Oil-for-sale-You-Can-Use-Today-15604307
online shopping  - Å amački logor smrti   |2018-06-17 20:26:30
buy boots online

https://www.wirisi.com
discount heels  - Å amački logor smrti   |2018-06-14 18:14:05
american online shoe stores

https://www.wirisi.com
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
 
 
 

Tko je na Chatu
 • No users online
Iz Galerije
dsc00777
dsc00777
Anketa
Najnoviji komentari
www.Pik.ba

 

Zupni Ured Prud * Administrator * joomla * www.studiom.ba