Petak, 20 Listopad 2017
 
   
Glavni Izbornik
Naslovnica
Tražilica
Da se ne zaboravi
Vijesti
Web Linkovi
Povijest
NK Sloga Prud
Župni ured
Mjesni odbor
Sponzori
Oglasi
Forum
Etno baština
Akcija
TV program
Video
Snimak Pruda
Kontakt
Brzi pregled Galerije
 
 
 
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Najnovije vijesti


Visoke temperature neće riješiti opasnost od podzemnih voda za MZ Prud, Zorice i Trnjak PDF Ispis

Objavljeno: 01 Travanj 2016

Već zabilježene visoke temperature za Službu CZ i CP općine Odžak, kao i za Općinski stožer, ne znače rješenje problema podzemnih voda koje su u periodu od 11. 3. do 18. 3. 2016. godine prijetile poplavama gore spomenutim mjesnim zajednicama.

Iz perioda kada je glavni rukovoditelj obrane od poplava proglasio redovne obrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, odgovorni u općini Odžak su izvukli određene pouke, te za sjednicu Stožera, koja će se održati 07.04.2016 godine pripremili prijedlog mjera na sanaciji i rekonstrukciji zaštitnih obrambenih nasipa od vanjskih unutrašnjih voda.

I Služba i Stožer će u narednom periodu nastaviti s upornim upozorenjima i zahtjevima prema višim razinama vlasti da odrađuju svoj posao i preveniraju eventualne buduće poplave.

Na Stožer će biti predložen sljedeći materijal:

Usljed konstantnih obilnih padavina na slivnom području r. Save i njenih pritoka, došlo je do naglog porasta vodostaja na tim rijekama i njihovim pritokama. Također je došlo do porasta unutrašnjih voda koje su prouzrokovale plavljenje stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Vezano za stalni porast vodostaja r. Save i r. Bosne, a prema referentnim kotama iz FOP-a za Odžačku Posavinu, glavni rukovoditelj obrane od poplava dana 11. 3. 2016. godine u 09:00 sati donio je Rješenje o proglašenju redovne obrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, a dana 18. 3 .2016. godine u 08:00 sati je došlo do njegovog ukidanja.
Stalni porast unutrašnjih voda na području općine Odžak doveo nas je u poziciju da Služba preko općinskog Stožera predloži mjere kako slijede:

PRIJEDLOG MJERA

Da bi se postigla što cjelovitija organizacija rukovođenja obrane od poplava, provođenja mjera zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, te da ovo područje spremno dočeka naredne velike vode, predlažem da se HITNO poduzmu sljedeće mjere i aktivnosti:

1. Sanacija i rekonstrukcija zaštitnih odbrambenih nasipa od vanjskih i unutrašnjih voda sa svim popratnim objektima po sljedećim prioritetima:

a) BOSANSKI NASIP
Dionica km 0+000 do km 6+900
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2017. godine
Procijenjena vrijednost radova: 5.000.000,00 KM
Kroz rekonstrukciju ovog nasipa mora se predvidjeti produžetak izgradnje istog za cca 1 km, kako bi se zaštitila crkva i groblje u naselju Gornja Dubica. Također, istim projektom mora se predvidjeti izgradnja ustave na spoju obodnog kanala "Bosna-Bukovica" i bosanskog nasipa sa izgrađenom crpnom stanicom za prepumpavanje vode iz unutrašnjosti kada to nije moguće gravitaciono učiniti. Objekat ustave i crpne stanice mogu biti riješeni kao jedna cjelina.


b) REKONSTRUKCIJA OBODNOG KANALA "SVILAJ-POTOČANI"
Dionica km 0+000 do km 11+500 (do entitetske granice)
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2020. godine
Procijenjena vrijednost radova: 7.000.000,00 KM.
Prioritet u rekonstrukciji ovog kanala je dionica od km 0+000 do km 1+600 (granica uspora), odnosno do ušća Donjeg obodnog kanala (DOK) u Donjem Svilaju.

c) REKONSTRUKCIJA SAVSKOG ODBRAMBENOG NASIPA
Dionica km 22+272 do km 27+117
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2017. godine
Procijenjena vrijednost: 3.000.000,00 KM

d) REMONT CRPNIH STANICA
- CS "Zorice I"
Remont pumpe P3
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2017. godine
Procijenjena vrijednost: 70.000,00 KM

- CS "Zorice II"
Remont pumpe P2
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2017. godine
Procijenjena vrijednost: 70.000,00 KM

- Izvršiti potreban remont na elektro opremi nakon utvrđenog pregleda i revizije, te izvršiti izmještanje trafo stanice na viši nivo, odnosno na stare temelje trafo stanice, kojom se opskrbljivala CS "Zorice II", te izvršiti spajanje svih agregata.
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2017. godine
Procijenjena vrijednost: 500.000,00 KM

e) REKONSTRUKCIJA OBODNOG KANALA „Bosna-Bukovica“
Dionica km 0+000 do km 5+000
Vrijeme izvođenja radova: 2016.-2020. godine
Procijenjena vrijednost radova: 4.000.000,00 KM
Prioritet u rekonstrukciji ovog kanala je dionica od km 0+000 do km 3+000 u kojoj mora  biti obuhvaćen pojas minimalno 4 m' za održavanje i obavljanje hitnih intervencija u smislu sanacija većih i manjih oštećenja u toku ekspolatacije kao i osiguranje tvrdim putem za  eventualne intervencije za odbranu od poplava.

Nosilac aktivnosti na svim prioritetima od a) do d) je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Agencija za vodno područje rijeke Save.
Aktivnosti početi odmah.

2. Sredstva i oprema za odbranu od poplava

Da se izvrši dopuna i nabavka novih sredstava za odbranu od poplava, također je potrebno da popisna komisija dođe na teren kako bi se izvršilo detaljno prebrojavanje i popis opreme koja se nalazi u COP-u Prud te predao Revers i zaduženje firmi Vodoprivredi „Posavini“ koja je po ugovoru zadužena za provođenje mjerea odbrane od poplava. Ključna oprema  i sredstva po vrsti i količini treba da budu nabavljena prema stvarnom stanju pojedinih sektora-poteza na branjenom poplavnom području. Ta oprema i sredstva moraju pratiti trenutna dostignuća kako bi se njihovom primjenom što brže i jednostavnije, a onda i efikasnije, pružila određena zaštita i intervencija. Tu posebno mislimo na sredstva i opremu iz programa "WERKOS", a koji se odnosi na vodene barijere za izradu zečjih nasipa (montažne), geomembrane, odgovarajući broj aluminijskih ili metalnih čamaca i dr. Posebno ističem potrebu za stalno deponiranje pijeska (od 2000-3000 m3) i to izvan dosega visokih poplavnih voda.

Nosilac aktivnosti – Agencija za vodno područje rijeke Save Vodoprivreda «Posavina» d.o.o. Odžak
Aktivnosti početi odmah.

Komentari
Dodaj Novi RSS
אול סקס  - Visoke temperature neִ‡e rijeֵ¡iti opasnost od pod   |2017-10-19 14:52:15
Youre so cool! I dont suppose Ive read anything this way just before. So nice to discover somebody with many original thoughts on this subject. realy appreciation for beginning this up. this web site can be something that is required online, a person with a little originality. beneficial task for bringing something new for the net!

http://xn--4dbkvua9a.co.il/
בנייה וקידום אתרים  - Visoke temperature neִ‡e rijeֵ¡iti opasnost od pod   |2017-10-19 11:12:19
Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Even so My business is experiencing problem with ur rss . Don’t know why Cannot register for it. Could there be any person acquiring identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

http://www.coolseo.co.il
Elias Eddington  - Visoke temperature neće rijeÅ¡iti opasnost od pod   |2017-10-15 20:58:30
I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

http://tinyurl.com/y9xodopw
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
 
 
 

Tko je na Chatu
 • No users online
Iz Galerije
dsc01206
dsc01206
Anketa
Najnoviji komentari
www.Pik.ba

 

Zupni Ured Prud * Administrator * joomla * www.studiom.ba