Petak, 15 Prosinac 2017
 
   
Glavni Izbornik
Naslovnica
Tražilica
Da se ne zaboravi
Vijesti
Web Linkovi
Povijest
NK Sloga Prud
Župni ured
Mjesni odbor
Sponzori
Oglasi
Forum
Etno baština
Akcija
TV program
Video
Snimak Pruda
Kontakt
Brzi pregled Galerije
 
 
 
 
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Najnovije vijesti


Betonska ograda,kraj osamdesetih... PDF Ispis

 

 

VIS "Betonska ograda"

U sjećanjima mnogih nezaboravnim su ostale svirke Betonske ograde pod vedrim, zvjezdanim nebom, koje su se održavale petkom u Donjem Hasiću, na poligonu iza škole i čitaonice. Te igranke bile su među najposjećenijima i najpoznatijima u bosanskošamačkoj općini, pa i šire!


VIS "Betonska ograda" je legendarna grupa koja je postojala osamdesetih godina prošlog stoljeća. Iako je grupa ostala na okupu relativno kratko vrijeme, uspjeli su postati jednom od najpopularnijih grupa na području tadašnje općine Bosanski Šamac. Bili su nezamjenjivi na svim javnim događanjima, svečanostima, proslavama,  i naravno - na čuvenim igrankama u tadašnjim Domovima kulture.

Grupa "Betonska ograda" s radom započinje početkom osamdesetih, a prvu postavu činili su Iveka Majić - gitara i vokal, Ilija Majić - bas i vokal, i Goran Arapović - bubnjevi i udaraljke. Nešto kasnije grupi se  priključuje i klavijaturist Slobodan Kukrika, koji dodatno osvježuje bend. Jedno vrijeme u grupi je svirao i Milivoje poznatiji kao Džeger.

Tih osamdesetih nije bilo koncerata kao danas, već se sviralo i pjevalo na igrankama koje su održavane po seoskim domovima kulture.

"Betonska ograda" nastupala je u Novom Selu, Gornjem Hasiću, Donjem Hasiću, Hrvatskoj Tišini, Prudu... i drugim selima šamačke općine gdje su se u danima vikenda (uglavnom petkom, subotom (koja je bila "udarni" dan) i nedjeljom) održavale igranke.

Kao i drugi bendovi toga vremena i "Betonska ograda" svirala je šaroliku muziku, najviše pop i rock, a zanimljivo je da su se nakon popa i rock-and-rolla, a kao uvod u pauzu između dva bloka, svirala i narodna kola. Nakon žestokog rock-and-rolla i "mlataranja" glavama - cupkanje i vrtnja u krug uz narodno kolo!

Iako su nastupali uglavnom u domovima kulture, kao kuriozitet vrijedno je spomenuti  da su, što je bila rijetkost u to vrijeme, nastupali i na otvorenom: u sjećanjima mnogih nezaboravnim su ostale njihove svirke pod vedrim, zvjezdanim nebom, koje su se održavale petkom u Donjem Hasiću, na poligonu iza škole i čitaonice. Te igranke bile su među najposjećenijima i najpoznatijima u bosanskošamačkoj općini, pa i šire!

Krajem osamdesetih Betonska ograda se razilazi i dijeli na dvije grupe: "Betonsku ogradu" i "Betonce". U postavi Betonske ograde od "stare garde" ostaju Iveka Majić i Slobodan Kukrika, basistu Iliju Majića zamjenjuje Ivekov brat, a mjesto bubnjara zauzima Mato Pepić Patak iz Pruda.

Drugi dio benda nastupa pod nazivom "Betonci", sa Ilijom Majićem kao basistom, Nebojšom Šapićem Mecom kao gitaristom i vokalom, i Goranom Arapovićem za bubnjevima... Jedno vrijeme u "Betoncima" su svirali i Dragan Popić (bubnjevi), te Krunoslav  Tovirac (solo gitara).

Dobar dio današnjih četrdeseto- i pedesetogodišnjaka rado će se sjetiti da su njihovi prvi izlasci u provod bili upravo izlasci na igranke i svirke Betonske ograde. Uz njihovu glazbu su se zabavljali, veselili, zaljubljivali, tugovali... Najkraće rečeno - uz njih "otkidali".

Tim, nekadašnjim obožavateljima kultnog pruđanskog benda, a naravno i svim ostalim čitateljima (i mlađim i starijim), pružamo priliku čuti originalne tonske zapise sa jednog njihovog koncerta održanog u Gornjem Hasiću krajem osamdesetih godina. Uživajte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi RSS
Komentiraj
Ime:
Email:
 
Naslov:
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
 
 
 

Tko je na Chatu
 • No users online
Iz Galerije
dsc00634
dsc00634
Anketa
Najnoviji komentari
www.Pik.ba

 

Zupni Ured Prud * Administrator * joomla * www.studiom.ba